Şomerii refuză să fie căpşunari pe bani puţini şi preferă şomajul de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sunt şomeri şi au puţine şanse să-şi găsească un loc de muncă în următoarele luni, reşiţenii sunt pretenţioşi dacă trebuie să plece din ţară. Veniturile pe care le câştigă la căpşuni sunt prea mici, astfel că ei preferă să trăiască pe spatele statului, cu venituri mulţumitoare.

Doar 10 persoane s-au înscris până astăzi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin ca să plece în Spania, să lucreze în agricultură. Anul trecut, în aceeaşi perioadă peste 20 de persoane au vrut să beneficieze de programele de muncă din străinătate.

Femeile acceptă mai uşor condiţiile


Din persoanele înscrise pe lista agenţiei de şomaj, femeile sunt cele dispuse să plece din ţară şi nu se tem de munca şi efortul pe care îl presupune agricultura. „Eu am mai lucrat în agricultură, provin din mediul rural. Nu mi-e teamă şi sunt bucuroasă că ni se fac contracte de muncă. Sper doar să fiu selectată. Banii sunt motivul pentru care plec. Soţul şi fata nu au un loc de muncă. Eu am, dar banii sunt puţini”, a explicat Marinela Gaşpar, o femeie de 45 de ani care vrea să-şi încerce norocul pe alte meleaguri. Lipsa locurilor de muncă din oraş le determină şi pe tinere să ia decizii radicale.

„Am lucrat şi în Spania, şi în Croaţia. Sunt obişnuită să muncesc afară. Aici nu găsesc nimic convenabil, iar salariile care se oferă oamenilor sunt mici. Nu poţi să faci mare lucru cu banii câştigaţi la noi”, a explicat şi Mirela Ponoran, o tânără de 24 de ani. Durata contractului este de trei luni, cerinţele locului de muncă fiind experienţă în agricultură şi rezistenţă la muncă grea în spaţiu neacoperit.

Peste 30 de euro pentru o zi

Selecţia va avea loc săptămâna viitoare în Alba. Numărul locurilor de muncă oferite este de 530 la nivel naţional şi până acum s-au înscris peste 900 de persoane. „Durata contractului este de trei luni, perioada martie-mai. Angajatorul solicită experienţă în agricultură şi rezistenţă la muncă grea în spaţiu neacoperit. Salariul este de 37 de euro brut pentru o zi, iar celor care pleacă li se asigură cazarea”, a explicat consilierul Eures, Mitrică Ramian.

Ce beneficii sunt în altă ţară

Anul trecut, 85 de reşiţeni s-au înscris la preselecţiile organizate de angajatorii din Spania, Germania şi Danemarca. Ofertele de muncă au fost în agricultură şi în construcţii. Cărăşenii au câştigat în medie 1.000 de euro pe lună.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite