Reşiţa: Măriuţa Simionescu este unul dintre cei mai vechi voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascăl şi funcţionar public, reşiţeanca renunţă la timpul liber pentru a-i ajuta pe copiii defavorizaţi prin intermediul organizaţiei „Salvaţi Copiii”.

Profil:

Născută: 15.01.1948  în comuna Marga, Caraş-Severin
Educaţie: Facultatea de Fizică-Chimie din cadrul Universităţii „ Babeş Boyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Economia Industriei, Transport, Agricultură din cadrul Universităţii Bucureşti
Experienţă: Este preşedinte al Organizaţiei „ Salvaţi Copiii” Caraş-Severin

Măriuţa Simionescu a simţit că are calităţile necesare pentru a fi lider încă din liceu. Chiar dacă nu era liderul oficial al grupului, Măriuţa era recunoscută de colegi ca persoana care poate lua decizii majore în ceea ce-i priveşte. Este o fire veselă şi deschisă, un om care este mereu aproape de tineri şi căruia îi place să se implice în fel de fel de proiecte.
„«Salvaţi Copiii» a luat fiinţă în anul 1990, imediat după Revoluţie. A fost printre primele ONG-uri din ţară. Printre membrii fondatori a fost şi o prietenă. Ea m-a încurajat să pun bazale «Salvaţi Copiii» Caraş-Severin. Am fost 40 de persoane la început. Erau şi cadre didactice, reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi elevi. Am pornit cu planuri mari, planuri pe care le-am şi realizat.  Am muncit mult şi am fost uniţi, iar aceste ingrediente sunt o reţetă spre succes. Am fost 40 de oameni de suflet. Atunci ştiam foarte puţine despre obiectivele unui ONG, dar am învăţat treptat”, a spus Măriuţa Simionescu.

De-a lungul anilor, în judeţ, s-au derulat fel de fel de proiecte care au fost puse la cale de „Salvaţi Copiii”. Prima acţiune, la care membrii acestei organizaţii au participat, a fost botezul creştin a 40 de micuţi care erau în anul 1996 la Centrul „Primăvara”.

A adunat aproximativ 2.000 de voluntari

Toţi cei care fac parte din organizaţie sunt voluntari. Măriuţa Simionescu a reuşit, prin munca depusă timp de 14 ani, să convingă foarte multe persoane să-şi ofere serviciile către organizaţie.

„Nu am obligat pe nimeni să vină sau să rămână. Am avut noroc că sunt oameni cu dăruire. Acţiunile umanitare sunt apreciate de elevii voluntari. Am derulat proiecte prin care am reuşit să sprijinim micuţii din centrele de plasament. Cu ajutorul nostru financiar au putut urma diverse cursuri de calificare, am dotat zece biblioteci din tot atâtea şcoli din judeţ cu cărţi, organizând licitaţii. Din 2006, 25 de elevi de la Şcoala numărul 7 din Reşiţa primesc o masă caldă zilnic şi sunt ajutaţi să-şi facă temele. Avem noroc că avem multe parteneriate”, a mai spus Măriuţa Simionescu. Pentru ea, „Salvaţi Copiii” înseamnă muncă şi dăruire.

„Este felul meu de a fi. Mă întâlnesc cu oameni dragi. Sunt bucuroasă că elevii de liceu se implică în voluntariat şi că au înţeles faptul că acesta îi poate ajuta nu numai pe CV, ci şi în viaţă. Îşi dobândesc deprinderi, învaţă să comunice, au început să priceapă că voluntariatul pleacă din interior”. 
Munca de audit intern se împleteşte foarte bine cu cea de voluntariat. În ambele cazuri, Măriuţa Simionescu intră în contact cu foarte multe persoane şi ia decizii importante.


Întrebări şi răspunsuri
Care este proiectul cel mai apropiat de sufletul dumneavoastră?
Legăturile de suflet, prieteniile care se leagă la noi la organizaţie.

V-aţi reîntoarce la catedră?
Acum nu. Sunt cu tinerii toată ziua, îmi place munca mea de funcţionar public.

Ce-i place

Îmi plac oamenii sinceri. Îmi plac prieteniile care se leagă la «Salvaţi Copiii». Sunt bucuroasă că prin acţiunile noastre reuşim să ajutăm copiii care au nevoie de sprijin, copiii mai puţin fericiţi. Îmi place şi faptul că adolescenţii care se implică în această muncă sunt serioşi, chiar dacă este vorba doar de voluntariat şi luptă pentru a-i face şi pe alţii fericiţi”, a spus Măriuţa.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care mint şi care nu-şi păstrează cuvântul. Nu-mi place emulaţia. Nu-mi plac oamenii care vor prin orice mijloc să câştige ceva şi care fac eforturi, uneori chiar încălcând reguli morale, de a ajunge la ţelul dorit”, a precizat Măriuţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite