Reşiţa: Marius Silaghi le oferă şanse şomerilor crizei
0
Tânărul a dorit să îşi clădească o carieră în domeniul vânzărilor încă de când era student. Astăzi ţine cursuri de reconversie profesională.
Profil:
Născut: 27 07 1980, Reşiţa
Studii: Facultatea de Inginerie
Experienţă: este reprezentant de vânzări al unei firme care se ocupă de servicii de formare profesională
Familie: Necăsătorit
Marius Silaghi este un tânăr plin de viaţă care nu este obişnuit cu munca la birou, pentru că are o fire activă. Pune suflet în tot ceea ce face şi este plin de optimism. Marius munceşte de când se ştie, iar de cinci ani s-a dedicat unui domeniu destul de dificil, vânzările.
„Muncesc din anul II de facultate. Mi-a fost destul de greu. La început, am lucrat ca şi vânzător la un magazin de panificaţie. Pentru a putea merge la cursuri şi laboratoare am muncit noaptea. Din anul III, am trecut la un alt nivel şi m-am angajat la o firmă de telefonie mobilă, din domeniul vânzărilor. Nu a fost uşor, dar mi-a plăcut şi am mers la foarte multe cursuri de perfecţionare, la care am învăţat fel de fel de tehnici şi mici tertipuri. Facultatea de inginerie am făcut-o pentru sufletul meu, nu am susţinut licenţa pentru că nu am avut timp”, a explicat Marius Silaghi. Speră ca anul viitor să-şi facă timp ca să susţină examenul de obţinere a licenţei, dar nu se vede lucrând ca inginer într-o uzină. În schimb, ar fi atras de cercetare.
Vânzările îi ocupă tot timpul
Este atras de vânzări şi a rămas în acest domeniu chiar şi acum, când recesiunea economică este resimţită. El nu crede foarte mult în criza economică şi face tot posibilul să atragă clienţi pentru firma la care lucrează. „Nu mă sperie perioada de criză, nu cred că ne confruntăm cu o criză economică reală. Noi, românii, ţinem de bani, ştim cum să facem acest lucru. Acum lucrez pentru o firmă care se ocupă de reconversia profesională. Fac acest lucru cu mare drag, poate şi pentru faptul că şi eu am îmbrăţişat altă profesie decât cea pentru care m-am pregătit în facultate. Nu este nimic anormal în a-ţi schimba profesia, mai ales în zilele noastre. Poate că tinerii ar trebui să conştientizeze mai mult aceasta. Cei mai mulţi vor să lucreze pentru domeniul în care s-au pregătit, dar este destul de greu”, a explicat tânărul.
Munceşte aproape tot timpul, iar dacă este întrebat despre timpul liber zâmbeşte. Ştie când pleacă la lucru, dar nu ştie nicioadtă ora la care va ajunge acasă. S-a obişnuit cu acest program şi i s-ar părea anormal să intre pe uşa apartamentului la ora 17.00.
„Foarte mulţi doresc să aibă un program lejer, dar nu cred că mai este posibil, mai ales în domeniul privat. Noi, cei care muncim în vânzări, trebuie să fim rezistenţi la stres, trebuie să ştim cum să vorbim cu oamenii, trebuie să ştim să le tratăm obiecţiile. Încercăm să le descoperim nevoia de calificare şi venim cu oferte bazate pe nevoile lor personale. Este dificil, dar cu multă dăruire se poate!”, a explicat Marius.
Întrebări şi răspunsuri
Cum ţi se par tinerii din ziua de azi?
Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar mulţi sunt neserioşi. Sunt ignoranţi. Nu vor să înveţe să muncească. Văd acest lucru la noi la firmă şi nu îmi place. Tinerii sunt viitorul.
Ce faci în timpul liber?
Din păcate, nu prea am timp liber. Sunt fascinat de călătorii. Am bătut ţara în lung şi în lat. Recomand Transfăgărăşanul.
Unde te vezi peste câţiva ani?
Aş vrea să-mi fac o afacere proprie. Încă nu ştiu ce, dar asta intenţionez să fac.
Ce-i place
„Îmi plac lucrurile bine făcute. Îmi plac lucrurile simple. Îmi place să fiu înconjurat de oameni sinceri, deschişi şi comunicativi. Îmi place să-i învăţ pe oameni să privească din perspectiva de a face bani”.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac persoanele care nu-şi respectă cuvântul dat. Nu sunt de acord cu cei care îşi plâng de milă, dar nu fac nimic pentru a îndrepta situaţia, pentru a se ajuta. Nu-mi plac oamenii care fug de răspundere”.