Şefii UCMR, daţi pe mâna DNA-ului de Said Baaklini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Preda va sta după gratii în următoarele 29 de zile
Adrian Preda va sta după gratii în următoarele 29 de zile

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual, după ce ar fi pus la cale un tun imobiliar de 60 de milioane de euro împreună cu afaceristul libanez Said Baaklini. Ingineria financiară este una cât se poate de simplă.

Lăsat în libertate de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedintele-director Adrian Chebuţiu a venit în această dimineaţă la birourile companiei reşiţene pentru a-i asigura pe cei 2.500 de angajaţi că activitatea UCMR nu este afectată de ancheta DNA. În acelaşi timp, în Capitală, Adrian Preda, aflat în după gratii, se pregăteşte de recurs.

Avocata care l-a scăpat de cătuşe pe Chebuţiu, Zanfira Stepanescu, se află momentan în imposibilitatea de a-şi pregăti apărarea. „Nu a fost fixată încă data recursului. Nici măcar nu a fost motivată hotărârea de arestare preventivă a clientului meu, astfel că, nu pot pregăti apărarea”, a spus apărătoarea celor doi şefi de la UCM Reşiţa.

Tun de milioane de euro
După mai multe zile în care nu au oferit amănunte despre ancheta care îi vizează pe Chebuţiu şi Preda, procurorii anticorupţie vorbesc despre o inginerie financiară care ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 60 de milioane de euro.

Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, a cumpărat de la UCMR patru motoare vechi de 20 de ani şi nefuncţionale cu fabuloasa sumă de 250 milioane euro, plus TVA. „În realitate, cele patru motoare vechi valorau de 50 de ori mai puţin”, se arată într-un comunicat al DNA.

Cele 250 de milioane de euro nu au ajuns niciodată în conturile UCMR. „Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL Bucureşti trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro + TVA, care nu au la bază operaţiuni reale”, precizează procurorii DNA.

Said Baaklini a cerut restituirea TVA-ului de la bugetul de stat, adică 60 milioane euro. Despre cetăţeanul româno-libanez se ştie că este un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, numele lui figurând pe lista cele 26 de persoane care ar fi retras mari sume de bani de la Banca Română de Scont, mai exact, 4,8 miliarde de lei vechi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite