Reşiţa: Mii de credincioşi la Piatra Scrisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstrirea de la Piatra Scrisă îşi serbează mâine hramul. Cu această ocazie, aici vor fi prezenţi mii de credincioşi din toate judeţele Banatului.

Aflată la interferenţa comunelor Sadova Veche şi Armeniş, mănăstirea Piatra Scrisă este una din cele mai reprezentative aşezăminte monahale din Episcopia Caransebeşului, fiind deopotrivă şi o emblemă a acestei Eparhii.În fiecare an, la praznicul Duminicii Tuturor Sfinţilor,  mii de credincioşi vin la această sfântă mănăstire de pe Valea Timişuluişi se închină icoanei Sf. Treimi, apărute în mod miraculos pe "stânca de sub calea ferată". Şi în acest an, cu priejul hramului mănăstiresc, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va săvârşi Sf. Liturghie arhierească la această mănăstire, de la orele orele 9.30 în noul foişor de vară, recent amenajat.

Mănăstirea din stâncă, loc de pelerinaj

Localnicii spun că la construirea căi ferate dintre Caransebeş şi Orşova, la deschiderea tunelului pe unde ar fi trebuit să treacă linia ferată s-a găsit o icoană pictată care reprezenta Sfânta Treime, ceea ce a îndemnat credincioşii de a determina inginerii constructori să devieze ieşirea tunelului spre Armeniş la câţiva metrii înspre apus de icoană. Apariţia acestei icoane este învăluită de mister. Credincioşii consideră că este o minune şi nu a apărut prin zugrăvire. Tradiţiile orale sunt diverse, însă prima menţiune documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută stânca Sfintei Treimi. Datorită infiltraţiilor de apă în stânca ce adăposteşte icoana, aceasta a necesitat restaurarea în 1822 de către picotul Moise Buru Scriitorul din Caransebeş.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite