Reşiţa: Satul în care se bea apă de ploaie de la streaşină (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Satul în care se bea apă de ploaie de la streaşină (GALERIE FOTO)
Reşiţa: Satul în care se bea apă de ploaie de la streaşină (GALERIE FOTO)

Satul a fost întemeiat de croaţi pe un deal de calcar şi este locuit şi astăzi de etnici croaţi. Din cauza calcarului, în sat nu este nici o fântână iar oamenii beau apă de ploaie.

În România mai există sate în care apa cea de toate zilele vine din cer, iar vorba ,,apă de ploaie” nu este vorbă-n vânt. Locuitorii dintr-un sat din Caraş Severin, peste 400 de suflete, beau apă de ploaie. Nu este nicio cură specială, niciun moft măcar, ci o necesitate. Apa de ploaie este singura sursă de apă de băut pentru oameni şi animale.

Satul Iabalcea este aşezat pe o stâncă uriaşă din calcar. Aceasta este acoperită cu un strat de pământ de maxim doi metri, şi în rest, piatră cât vezi cu ochii. Fiindcă în zonă nu există izvoare sau fântâni, oamenii au trebuit să se descurce fiecare cum a putut şi să-şi zidească în jurul casei bazine în care să capteze apa de la ploaie.

Cu toate că se ştie că apa de ploaie este semidistilată şi nu conţine minerale şi alte elemente, satul este plin de bătrâni de peste 70 de ani care sunt sănătoşi tun şi care toată viaţa au băut doar apă de ploaie. Ion Firca s-a născut la Iabalcea şi spune că el cumpără apa de băut de la Reşiţa.

„Fiecare aici la noi are bazine de astea şi aici adunăm toată apa de la ploaie. Când e secetă şi bem dintr-asta sau cumpărăm cu cisterna” a spus omul. Maria Grizelak şi-a făcut un bazin cimentat acasă, unde adună apa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite