Reşiţenii fug la Timişoara de medicii de la “Spitalul groazei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi reşiţeni preferă să apeleze la leacuri băbeşti sau să se trateze la Timişoara decât să ajungă pe vreun pat al Spitalului Judeţean din oraş. Temerea lor este susţinută de numărul mare al cazurilor în care doctorii de aici sunt acuzaţi de malpraxis.

Oamenii care suferă de diverse afecţiuni ce presupun internarea se tem că, odată ajunşi la “Judeţean”, riscă să plece acasă mai bolnavi decât atunci când au ajuns pe mâna doctorilor şi, chiar mai rău decât atât, între patru scânduri. Temerile oamenilor pot fi întemeiate ţinând cont de faptul că, tot mai mulţi oameni în halate albe ajung să fie reclamaţi pentru decesul unor persoane tinere sau care sufereau de afecţiuni obişnuite, în niciun caz incurabile.


Medici judecaţi pentru ucidere din culpă
Cel mai bun exemplu în acest sens este decesul Gabrielei Agrapinei, care s-a stins la numai 44 de ani, în condiţii neclare, după ce a dat naştere unei fetiţe cu Sindrom Down. Aici nu e vorba doar de revolta unor oameni îndureraţi, care, de cele mai multe ori, se grăbesc să dea vina pe medici. Potrivit legiştilor, există indicii temeinice cu privire la o culpă medicală, motiv pentru care ginecologii Florea Borţun şi Iosif Bădescu au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, procesul fiind pe rol la Judecătoria Reşiţa.


Gabriela Agrapinei a decedat la data de 2 februarie 2007, după ce, în 13 ianuarie, născuse la Spitalul Judeţean Reşiţa, în serviciul medicului de gardă Florea Borţun, o fetiţă cu Sindrom Down. „La câteva zile de la externare, starea de sănătate a soţiei s-a agravat şi a fost internată de urgenţă”, mărturiseşte soţul femeii, Ioan Agrapinei. A rămas aici până în ultima zi a lunii ianuarie, când, din cauza evoluţiei nefavorabile, a fost transferată la Spitalul Clinic Nr.4 Victor Babeş Timişoara. Inima proaspetei mămici nu a mai rezistat decât două zile. „M-am adresat procuraturii pentru că eu consider că soţia mea a murit din cauza unei culpe medicale”, reclamă Ioan Agrapinei.


Raportul de expertiză medico-legală întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Caraş-Severin (SJML), semnat de Marius Toc, la data de 15 mai 2007, îi dă dreptate lui Ioan Agrapinei. “Analiza tuturor înscrisurilor medicale relevă deficienţe în urmărirea, investigarea şi tratamentul aplicat nimitei Agrapinei Gabriela în perioada ante, peri şi postpartum”, se precizează în documentul repsectiv. Legiştii din Timişoara au confirmat culpa medicală, însă Colegiul Medicilor Caraş-Severin şi Colegiul Medicilor din România nu au ce să le reproşeze celor doi ginecologi. Nici Comisia Superioară de la IML “Mina Minovici” nu-i consideră vinovaţi, însă fără a efectua vreo expertiză. “Eu am nişte dubii asupra tratamentului celor de la Timişoara. Colegiul Medicilor a analizat cazul şi a concluzionat că nu este nicio vină medicală în ceea ce mă priveşte pe mine şi pe colegul meu, Iosif Bădescu”, se apără Florea Borţun.


Ultimul cuvânt aparţine instanţei de judecată în cazul Agrapinei, dar misterele multor alte decese survenite în Spitalul Judeţean Reşiţa au rămas neelucidate. Tot ginecologului Borţun i s-a reproşat şi decesul unui bebeluş care s-a stins după numai opt ore de viaţă în Maternitatea Spitalului Judeţean. “Am născut la ora 10.30 un copil perfect sănătos şi seara mi-au spus că a murit”, a declarat Georgiana Radosav, mama micuţului. „Eu nu-mi explic ce s-a întâmplat. A născut cu mine, totul a decurs foarte bine”, a spus Borţun. Investigaţiile suplimentare au arătat că ginecologul n-a greşit cu nimic.


De acuzaţii de malpraxis nu au scăpat nici Romeo Dumitrescu, căruia i se reproşează decesul a două femei pe care le-a operat, sau Anton Ursu şi Eugen Sârbu, de la Serviciul de Primire a Urgenţelor de la Spitalului Judeţean, arătaţi cu degetul de tatăl lui Octavian Alin Buligă, un bărbat care s-a stins la numai 36 de ani, după ce a fost trimis acasă pentru că ar fi sănătos tun.




Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite