Țeapă de 300.000 de lei din bani publici pentru un spital imaginar la Reșița

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul de pe Bârzava a rămas şi fără Spitalul Judeţean de Urgenţă de la Km 7, şi fără aproape 300.000 de lei. Proiectul ministerului a fost abandonat de mult, iar banii publici, îngropaţi la şapte kilometri de oraş.

Spitalul Judeţean de Urgenţă pe care şi l-au imaginat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin în urmă cu şase ani, pe un deal, la o distanţă de şapte kilometri de oraş, a văduvit bugetul local de aproape 300.000 de lei şi a blocat conturile Primăriei.
Reşiţa ar fi trebuit să fie unul din cele 20 de oraşe în care să se construiască un spital judeţean de urgenţă nou-nouţ, numai că, la Km 7, pe DN 58, nu s-a mişcat un deget. Doar Primăria Reşiţa s-a grăbit să pună la dispoziţie un teren de cinci hectare, ca urmare a unei solicitări venite din partea Direcţiei de Sănătate Publică, autoritatea judeţeană a Ministerului Sănătăţii. În plus, a încheiat, în 2007, un contract cu SC Halcrow România SRL Bucureşti pentru proiectare şi asistenţă tehnică. Suma nu a fost deloc mică, 209.303 lei, dar ea urma să fie returnată Consiliului Local de către minister. Acest lucru nu s-a întâmplat şi în bugetul local a rămas o gaură considerabilă, care, în aceste vremuri de criză, se simte şi mai tare. “Firma Halcrow ne-a dat în judecată pentru plata serviciilor prestate. La bază este un contract, dar nu până în 10.000 de euro, aşa cum spune legea achiziţiilor publice. Nu trebuia plătit un contract de către primărie când vorbim de un spitaj judeţean de urgenţă. Spitalele erau în suborbinea Ministerului Sănătăţii. În cel mai rău caz, ministerul era obligat să facă acel contract pentru realizarea studiului de fezabilitate”, a precizat primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.


    Tribunalul Caraş-Severin a obligat municipalitatea, în martie 2010, la plata sumei de 209.303 lei, la care se adaugă penalităţi de întârziere în cuantum de 28.161 lei, motiv pentru care societatea respectivă a cerut executarea silită. “A trebuit să avem o discuţie pentru eşalonarea datoriilor. Cele circa trei miliarde de lei vechi afectează bugetul local, ne-au blocat contul. Am dat în judecatul Ministerul Sănătăţii pentru recuperarea sumei respective”, a mai spus Stepanescu.

Proiectul a fost abandonat
“Nu mai ştiu absolut nimic despre acest spital judeţean de urgenţă. Nu am mai primit nimic de la minister pe tema asta. Acum se bate monedă pe spitalele regionale. Nu ştiu nimic despre banii respectivi, dar, principial, mi se pare corect. Ministerul a propus un proiect şi l-a întrerupt şi mi se pare normal ca Primăria să recupereze banii pe care i-a investit”, a declarat Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin.

“La Km 7,5, unde trebuia să fie spitalul, nu este apă, canalizare şi gaz, sunt doar câţiva stâlpi de curent, dar nu e transformator”,
Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reşiţa 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite