Reşiţa: Reşiţenii donează sânge pentru viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Reşiţenii donează sânge pentru viaţă
Reşiţa: Reşiţenii donează sânge pentru viaţă

Numărul donatorilor a crescut faţă de anul trecut, dar cu toate aceste nu este acoperit necesarul de sânge din întreg judeţul.

Zilnic, zeci de reşiţeni trec pragul Centrului de Transfuzii din Reşiţa pentru a dona sânge. Aceştia îşi înving temerile şi vin să salveze alte vieţi.

„Este prima dată când vin să donez sânge. Ideea de a ajuta un bolnav este un motiv suficent. Nu cred că este un lucru de care ar trebui să ne fie ruşine, venim să donăm sânge pentru a ajuta, nu pentru micile beneficii oferite la finalul donării. În statele occidentale sunt oferite mese după ce se donează sânge, la noi nu sunt dotările suficente şi primim bonuri”, a spus Eugen Mladin, un tânăr reşiţean.

Nu sunt rezerve suficente

Majoritatea celor care vin să facă o donaţie de sânge au vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani. Cei mai mulţi sunt donatori benevoli, dar sunt şi cazuri care donează pentru membri ai familiei, prieteni sau colegi de echipă. Chiar şi aşa există şi unele lipsuri de sânge.

„Avem, în medie, aproximativ 420 de persoane care vin să doneze sânge. Sunt cărăşeni care vin pentru prima dată să doneze, dar avem şi persoane care vin frecvent. În prezent avem o lipsă acută de sânge cu grupa AB4 negativ, pentru o operaţie pe cord a unei femei care se va face la Târgu Mureş. Trebuie să strângem câteva pungi în cel mai scurt timp. Destul de mici sunt şi rezervele de RH negativ”, a spus Silvia Negomireanu, directorul Centrului de Transfuzii din Reşiţa.

Condiţii pentru donatori

ll Cei care vin să doneze sânge trebuie să aibă minim vârsta de 18 ani şi maxim 65 de ani. Greutatea minimă a unei persoane trebuie să fie de 50 de kilograme. Trebuie să fie sănătoşi şi odihniţi. Se recomandă servirea mesei de dimineaţă, dar fără grăsimi. Este de preferat o masă uşoară şi cu multe lichide. Iar fumătorii nu trebuie să fumeze înainte şi după donare. Bărbaţii pot dona de cinci ori pe an, iar femeile de patru ori, la un interval de 70 de zile.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite