Localnicii din Bucoşniţa şi Slatina Timiş încep o nouă viaţă după inundaţiile devastatoare(GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După viituri, oamenii încearcă să salveze acum resturile caselor.Locuitorii din Bucoşniţa, Goleţ şi Slatina Timiş s-au apucat de treabă, deşi multora dintre ei nu le-a mai rămas nimic.Furia apelor a lăsat în urmă case distruse.

Bucoşniţa, Goleţ şi Slatina Timiş, localităţile afectate de ploile din această perioadă, sunt acum nişte şantiere în care oamenii încearcă să mai salveze ce le-a mai rămas din gospodării. „Eu am 61 de ani, dar nu am mai văzut aşa ceva. Am zis că este sfârşitul lumii. Aşa fiori de frică nu am mai simţit niciodată. A intrat apa şi pe geamuri. Şi maşina ne-a luat-o şi ne-a dus-o în vale. Acum ne apucăm să mai facem câte ceva aici, cărăm nisip”, a spus Maria Suru, o localnică din Goleţ.

image

Înarmaţi cu lopeţi şi roabe, localnicii au muncit cot la cot pentru a scoate molozul din case. Oamenii îşi spală lucrurile la râu şi încercă să mai adune câte ceva din agoniseala de o viaţă. Suru Nistor din Goleţ a rămas după o viaţă de muncă fără o parte din locuinţă. Acesta spune că a fost în casă atunci când pereţii laterali ai acesteia au fost luaţi de viitură. „De peste 30 de ani locuiesc aici. Locuiam singur. Nu am avut ce să fac, decât să fug din calea apei, acum nu mai am nimic”, a spus săteanul.

Sute de case avariate

În localităţile avariate au fost şi reprezentanţii judeţului, care au stat de vorbă cu localnicii şi au încercat să găsească o soluţie pentru sutele de case afectate de acest val de inundaţii. Cel mai afectat sat din Caraş-Severin este Goleţ. „Vom încerca în aceste zile să trimit materiale pentru reconstrucţia acesteia. Avem deja o comisie care stabileşte dimensiunea pagubelor”, a spus Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean. Şi la Slatina Timiş, pârâul Timiş a făcut ravagii. Nouă case au fost distruse şi ale 96 sunt afectate.

image

Pagube de milioane de euro

Primul bilanţ al inundaţiilor arată că la Slatina Timiş şi Bucoşniţa ploile au distrus toată munca administraţiei şi a localnicilor. Staţiile de captare a apei potabile, sistemele de alimentare, canalizările şi staţiile de epurare sunt distruse aproape integral. Potrivit primarilor celor două localităţi, la prima strigare, pagubele sunt evaluate la câte trei milioane de euro.

image

„Nu ştiu ce vom face. Este dezastruoasă situaţia. Apele au distrus aproape tot ce ne-am chinuit să construim”, spune Gheorghe Paica, primarul comunei Bucoşniţa.

image

Ardelean Scumpina, localnică din Bucoşniţa
„Locuiesc de 60 de ani aici. Nu mai am nimic. Totul este în nămol nu mai am nimic”

image

Martin Ştefănut, localnic din Goleţ
„Nu am mai văzut aşa ceva. Toate bunurile dunt distruse, apa a ajuns până la geamuri”

image

 Stana Babeu, localnic din Slatina Timiş
„Atât am zis Doamne ai grijă de mine. M-au scos pe geam, am văzut moartea cu ochii. O muncă de o viaţă s-a dus”

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite