Teodora Moldovan reface ecosistemele din zonă ca să salveze vieţuitoarele locului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţeanca iubeşte natura şi participă la competiţii pe teme ecologice. Este o elevă eminentă şi are se poate lăuda cu dese participări la olimpiadele de matematică. Timpul liber şi-l petrece tot în natură. Primă acţiune de ecologizare la care a participat a fost organizată la Reşiţa.

Profil:

Născută. 5 aprilie 1993
Educaţie. Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, din Reşiţa

Pasiunea pentru ecologie şi pentru curăţenia naţurii o are încă din copilărie, atunci când obişnuia să meargă în drumeţii prin natură împreună cu mama sa. „Obişnuiam de mică să merg cu mama în excursii.  Mergeam foarte des cu cortul şi îmi plăcea să fiu înconjurată de verdeaţă. Nu îmi plăcea însă atunci când vedeam aruncate gunoaie pe jos”, îşi aminteşte tânăra.

O primă acţiune de ecologizare la care a participat a fost în şcoala generală, atunci când a reuşit, împreună cu colegii, să adune kilograme de gunoi din zonele verzi ale municipiul de pe Bârzava. „Eram în şcoala generală atunci când am auzit că se organizează un astfel de proiect şi am decis să mă alătur şi eu celor care vor să ajute natura. Ţin minte că ne-am înarmat cu pungi mari de gunoi şi, împreună cu grupa mea, am început aventura printre PET-uri şi ambalajele aruncate la întâmplare”, povesteşte eleva. 

Nu ratează niciun concurs

Atrasă de proiecte „verzi”, Teodora nu a ratat nici concursurile cu specific ecologic. „Şcoala noastră organiza periodic proiecte prin care se dorea protejarea ecosistemelor. La orele de specialitate ni se explica mereu cât de important este acest lucru. Unul dintre cele mai interesante concursuri de ecologizare a fost Ecosistemele Banatului Montan”, spune eleva.

Angrenată în diferitele acţiuni de protejare a mediului înconjurător, Teodora s-a dovedit a fi una dintre cele mai conştiincioase eleve atunci când a participat la concursul „Ecosistemele Banatului Montan”. „Sunt organizate anual astfel de concursuri. În 2007, am reuşit, împreună cu alţi colegi, să adunăm cele mai multe deşeuri şi am obţinut locul I. A fost un concurs interesant, mai ales pentru faptul că organizatorii au gândit un traseu cu obstacole şi, în plus, la finalul competiţiei am plantat şi flori pentru a înfrumuseţa zonele curăţate”, povesteşte ecologista.
 
Vrea să ajungă farmacistă

Teodora se pregăteşte pentru admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Bababeş” din Timişoara şi visează la meseria de farmacistă. „Îmi place această meserie. M-am învârtit de mică printre rafturile cu medicamente pentru că mama lucrează într-o farmacie. Aş vrea şi eu să urmez exemplul mamei”.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost participarea la faza naţională a olimpiadei de matematică?
Am ajuns în acea făză de două ori. În clasa a noua, chiar am fost surprinsă că am avut un rezultat aşa bun şi anul acesta am avut impresia că nu o să fac faţă şi nu voi reuşi, dar am fost mulţumită.
Când a fost prima ta plimbare în natură?
Primele  destinaţii  pe care mi le amintesc sunt din perioada copilăriei. Nu îmi amintesc foarte multe de atunci, dar ştiu că în jurul vârstei de şapte ani am stat pentru o săptămână la Surduc. Pentru mine, a fost ceva foarte special. Cred că aceea a fost prima mea plimbare „conştientă” în natură.

Ce-i place
„Îmi place să mă plimb cu pritenii, să stau în compania persoanelor de la care am ceva de învăţat. Îmi place să particip la proiectele şcolare. Îmi place să mă implic în diferite activităţi care ţin de ajutorul dat oamenilor şi îmi place atunci când am ocazia să cunosc lucruri noi”.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii falşi, pentru că este foarte urât să ştii că vorbeşti cu un om şi îi acorzi încredere, fără să o mai primeşti înapoi. Nu îmi place lipsa de punctualitate pentru că am destui cunoscuţi care nu ajung tot timpul la ora la care promit. Şi mai pot spune că nu îmi place proasta organizare”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite