Poluarea de la Moldomin otrăveşte şi aerul sârbilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu intrarea SC Moldomin în procesul de lichidare-dizolvare şi cheltuirea ultimului leu din conturile societăţii, iazurile de decantare ale fostei mine de cupru de la Moldova Nouă provoacă disperare în rândul comunităţii din zonă şi chiar de peste Dunăre.

Localităţile Vinci, Pozezeno, Stara Palanka sau Veliko Gradişte sunt mereu acoperite de norul de praf adus de Coşavă de peste Dunăre. Iacob Chişărău, directorul Moldomin, le dă numai motive de îngrijorare oamenilor de aici. „În 2009, am obţinut ceva bani, două milioane de lei, iar problemele nu au fost chiar aşa grave, dar anul acesta situaţia poate fi dramatică. Până acum ne-a ajutat vremea şi apa de ploaie a format o peliculă subţire, dar se anunţă o vară călduroasă, iar bani pentru a pompa de apă nu mai sunt”, a explicat Chişărău.

Nicio soluţie

Situaţia este cunoscută şi de Garda de Mediu Caraş-Severin. „Acolo avem periodic poluare, mai ales când bate vântul, dar nu putem face nimic. Noi avem adrese către Ministerul Economiei, al Mediului, dar degeaba. Sunt peste 100 de hectare”, a declarat Gheorghe Pitulan, comisar la Garda de Mediu. Cu alte cuvinte, praful care distruge tot în calea sa, ameninţă mai tare ca niciodată.

“Limitele de poluare sunt depăşite în medie de 15 ori. Se vede cu ochiul liber”,  Gheorghe Pitulan, comisar la Garda de Mediu.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite