Casa unei familii stă pe apă din cauza lucrărilor ISPA, care i-au stricat fundaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Sitaru locuieşte de aproximativ 30 de ani în casa de pe Odobescu, dar spune că până să înceapă lucrările nu s-a confruntat cu probleme. Acum, constructorul care schimbă ţevile de canalizare, pe lângă faptul că a săpat prea adânc şi a afectat fundaţia locuinţei, a atins şi un izvor de apă freatică.  

Casa în care locuieşte familia Sitaru riscă să se prăduşească din cauza infiltraţiilor produse după lucrările din programul de reabilitare a conductelor de canalizare şi furnizare a apei în sistem centralizat. „De când au început să lucreze ne-am trezit cu apă în beci. Zeci de ani am folosit beciul pentru depozitarea alimentelor, aşa că niciodată nu a fost apă acolo“, spune Nicolae Kallai, fiul familiei Sitaru. Aceştia mai spun că în momentul când au văzut ce se întâmplă au sesizat problema. Lucrările au atins pânza freatică, iar aceasta se infiltrează în fundaţia casei.
Măsuri tardive

„Proiectantul  trebuie să stabilească o măsură de protecţie necesară, astfel încât să se asigure stabilitatea construcţiei, ţinând seama de adâncimea de fundare a casei, precum şi de caracteristicile geotehnice ale terenului“, a declarat Simion Deteşan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcţii Caraş-Severin. Beneficiarul lucrării, Aquacaraş SA, susţine că vina e a constructorului, Hidroconstrucţia, şi că nu poate face nimic.  În ceea ce îi priveşte pe oficialii de la primărie, aceştia susţin că ştiu despre ce este vorba. „Fundaţia casei nu era suficient de solidă. Oricum, în cel mult o zi şi jumătate remediem această problemă”, spune edilul şef al oraşului, Mihai Stepanescu. Acesta susţine că a fost disponibil din prima clipă la apelul familiei Sitaru. „Deja oamenii noştri lucrează acolo. M-am întâlnit cu cei care locuiesc pe Strada Odobescu de mai multe ori până acum”, subliniază edilul. În plus, acesta spune că săptămânal, se întâlneşte cu reprezentanţii firmei constructoare şi cu cetăţenii, astfel încât să remedieze de urgenţă problemele care apar din cauza săpăturilor. „Suntem printre singurele primării din ţară care fac asta”, spune Stepanescu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite