Staţiunea prinţesei Sisi se vinde la bucată: Hotelul Roman a fost adjudecat cu doar două milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iosif Armaş, omul care a beneficiat de privatizarea dubioasă a SC Hercules, este executat silit. Direcţia Generală a Finanţelor Publice vinde deja ceea ce a mai rămas din Hotelul Roman. “Afrodita” îşi caută în continuare stăpân, după ce a fost abandonat în paragină de omul de afaceri.

Staţiunea împărătesei Sisi începe să iasă încet, dar sigur, de sub domnia catastrofală a lui Iosif Armaş, beneficiarul unei privatizări cusute cu aţă albă în 2001. După ce a ruinat clădirile din centrul istoric al “Perlei Banatului” şi a abandonat cele mai frumoase hoteluri de pe Valea Cernei într-un stadiu avansat de degradare, Armaş începe să piardă totul din cauza datoriilor uriaşe pe care le are faţă de stat. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a pus sechestru pe mai multe imobile aparţinând SC Hercules şi le-a scos la licitaţie pentru a stinge datoriile aşa-zisului om de afaceri.

Reducere de 25 la sută pentru Roman

Într-o primă fază, au fost scoase la vânzare două dintre cele mai frumoase hoteluri din staţiune, Roman şi Afrodita. La prima strigare, niciunul nu şi-a găsit cumpărător. Odată coborât preţul cu 25 de procente, Roman a fost achiziţionat de un om de afaceri despre care nu se ştie mai nimic până la această oră. “Eu ştiam că la licitaţie nu s-a prezentat nimeni, dar ulterior am primit informaţia potrivit căreia hotelul Roman ar fi fost vândut. Deocamdată, nu ştiu cine este noul proprietar“, a declarat Nicuşor Vasilescu, primarul oraşului Băile Herculane. Iniţial, hotelul Roman a fost evaluat la 11 milioane de lei, dar preţul pentru care a fost achiziţionat este de doar opt milioane de lei, adică, două milioane de euro.



Afrodita, la jumătate de preţ

Hotelul Afrodita a fost scos spre vânzare pentru aceeaşi sumă cu care a fost cumpărat Roman, adică, opt milioane de lei. Cum şi la cea de-a doua licitaţie “Afrodita” s-a dovedit a fi neatractiv pentru investitori, preţul lui a scăzut acum la jumătate, astfel că, oricine îşi doreşte acest hotel este nevoit să scoată din buzunar numai un milion de euro. Vânzarea hotelurilor este un avantaj pentru toată lumea. Armaş mai scoate un picior din groapa cu datorii, finanţele îşi recuperează banii datoraţi de SC Hercules, iar staţiunea începe să spere că va redeveni ce a fost cândva. “Mai rău de atât nu poate fi. Este bine că acest hotel nu mai este pe mâna lui Armaş, pentru că vedeţi în ce stadiu sunt toate imobilele deţinute de el. Noi avem proiecte care însumează o sută de milioane de euro, lucrăm la infrastructură şi este foarte important că apar oameni de afaceri interesaţi cu adevărat să investească aici”, a spus primarul Vasilescu.

Lacăt pe hotelurile lui Armaş

Din hotelurile aflate în proprietatea SC Hercules nu mai este deschis niciununul, pentru că acestea nu mai au nici măcar certificate de clasificare. “Mai au certificate de clasificare doar Roman şi Hercules, dar şi acestea doar până în luna august a acetui an. A fost un control de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, la începutul lunii martie, dar, din păcate, nu au putut face o verificare pentru că toate unităţile şi sediul administrativ au fost închise şi nu au avut pe cine contacta. Aceste unităţi nu mai corespund, chiar dacă mai au certificatul încă valabil. Nu mai au nici măcar o stea. Asta e destul de grav şi, cel puţin în următorii doi ani, vom mai simţi efectele dezastrului”, afirmă edilul-şef.

Tratamente în condiţii precare

Chiar dacă Iosif Armaş începe să piardă tot ce a luat în 2001 aproape pe gratis, hotelierii şi proprietarii de pensiuni din staţiune depind în continuare de fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box. “Staţiunea e împărţită în două. Partea administrată de SC Hercules, care avea undeva la 80 la sută, e un dezastru. Cealaltă, în care s-au ridicat mai multe mici hoteluri şi pensiuni, unde condiţiile sunt foarte bune, suferă din cauză că apa termală nu ajunge la ei. Ei nu vor ajunge niciodată la profit, vor rămâne la un turism sezonier. Oamenii vin aici în special pentru tratament, iar cine nu are bază de tratament nu va putea obţine profit niciodată”, explică Vasilescu.



Stăpân pe apele lui Hercules

    Practic, Armaş a pus robinet pe izvoarele lui Hercules, pe care le-a concesionat odată cu privatizarea staţiunii şi le deschide doar pentru cei care plătesc. “Turiştii preferă să accepte condiţii de cazare mai puţin prietenoase, dar să benefiecieze de o bază de tratament. Sursa este concesionată la Hercules, dar asta cred că se va rezolva mult mai repede decât privatizarea. Am făcut demersuri la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru că, una din clauzele trecute în Legea Minelor spune că, în condiţiile în care concesionarul nu mai deţine autorizaţie de mediu, contractul se reziliază. Societatea Hercules nu mai corespunde de multă vreme“, mai spune Vasilescu.

Împărăteasă la 16 ani

image
Bazinele cu apă sulfuroasă din Herculane au fost pline de turişti


Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach, cunoscută întregii lumi ca şi Elisabeth de Bavaria sau mai simplu, Sissi, Împărăteasa Austriei, s-a născut pe data de 24 decembrie 1837, la Munchen şi şi-a petrecut copilăria în castelul Possenhofen. La doar 16 ani, Sissi a devenit împărăteasa Austriei, datorită unei feste jucate de soartă. Franz Joseph urma să anunţe logodna cu Helene, sora ei, moment în care l-a fermecat pe prinţ pentru totdeauna. La 10 septembrie 1898, în timp ce Elisabeta era în trecere prin Geneva, a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară de anarhistul italian Luigi Lucheni. Acesta a urmărit-o şi a înjunghiat-o tocmai când se pregătea să urce pe vaporul spre Montreaux. A fost transportată la hotelul la care a fost cazată unde a murit după circa o oră. Ultimele ei cuvinte au fost:"Ce mi s-a întâmplat?" A fost înmormântată cu mari onoruri, la 17 septembrie 1898, la Viena, în Cripta Imperială.



În 1887 a vizitat staţiunea de pe Valea Cernei, despre care spunea la acea vreme cî este cea mai frumoasă din lume. Şi a văzut multe la viaţa ei. Amprentele împărătesei se văd şi astăzi la Băile Herculane, Vila Elisabeta fiind cel mai bun exemplu în acest sens. Clădirea este monument istoric, fiind ridicată în anul 1875 de către administraţia austro-ungară. Vestigiu al artei occidentale, a fost construită în stil rococo, iar pentru că ajunsese într-un grad avansat de degradare, Primăria a depus la Ministerul Culturii un proiect de restaurare pentru care a primit o finanţare de 2.800.000 de lei.



image
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite