Funicularul din centru, care stă să cadă, a devenit loc de joacă pentru copiii nesupravegheaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amplasat la circa 40 de metri deasupra solului şi aflat într-o stare avansată de degradare, obiectivul este locul favorit de întâlnire al găştilor de copii, care nu au cum să îşi ocupe timpul liber. Asta, în timp ce Combinatul, care este proprietarul obiectivului, nici nu a îngrădit accesul şi nici asigură paza umană. 

Inconştienţa părinţilor face ca, sub ochii autorităţilor, odraslele lor să îşi facă de cap când ies la joacă. Combinatul TMK este proprietarul obiectivului unde nu este îngrădit accesul şi nici asigurată paza umană. Astfel că, minorii care nu au cum să îşi ocupe timpul liber, în inconştienţa lor, au găsit o modalitate extremă: se plimbă la altitudine, fără teamă sau, mai grav, aleargă pe plasa aproape putrezită o obiectivului, la zeci de metri înălţime.

Funicularul a fost construit în urmă cu aproape o jumătate de secol, iar de atunci, nu i s-au adus îmbunătăţiri.

image

Reprezentanţii Combinatului susţin că nu ştiu despre ce este vorba. „Am dori să ne faceţi o adresă oficială, în care să prezentaţi situaţia de la faţa locului şi voi încerca să obţin o opinie de la un domn director”, a declarat în această dimineaţă Maria Comănescu, de la biroul de relaţii cu presa al TMK, de la Slatina.

Indisponibili pentru inconştienţă

Până una alta, minorii îşi văd liniştiţi de treabă, fără ca cineva să le atragă atenţia că ceea ce fac este greşit. Cei de la protecţia copilului susţin că nu au pârghia legală să intervină, astfel că, cea umană iese din calcul. „Noi plecăm de la prezumţia că părinţii ştiu ce fac copiii lor. Nicio lege nu ne permite să intervenim. Putem face asta doar dacă se întâmplă o tragedie”, a declarat Virgil Popa, directorul adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Caraş-Severin.

image

Singura problemă este că şi poziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” sau a celui judeţan de poliţie este similară. „Este o situaţie de risc, dar nu una de urgenţă. Este extrem de periculos ceea ce fac acolo copiii, dar cetăţenii nu pot nici măcar suna la 112. Cei de la TMK trebuie să asigure paza acolo. În zonă nu este îngrădit accesul”, a declarat plutonierul Lucian Boc, din cadrul ISU „Semenic”. Plutonierul are chiar o  recomandare. „Cetăţenii să sune la numărul de telefon 0255 217. 210, care este al TMK şi să le spună problema. Este foarte bine că cineva a sesizat-o”, a adăugat Lucian Boc.

image

Proiect de viitor

Municipalitatea se pregăteşte să preia obiectivul în administrare şi să îl transforme în telegondolă, dar până atunci proprietarul trebuie să îl îngrijească. „În termen de 43 de zile, noi primim raportul de expertiză tehnică şi capacitate portantă. Avem nevoie de el, ca să vedem dacă este rentabil sau nu preluăm funicularul”, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Acesta a adăugat că, ulterior, încep negocierile cu cei de la TMK, astfel încât să stabilească un preţ de cumpărare. "Avem un proiect frumos, însă nu îl putem suporta din bugetul local. Trebuie să ne asociem cu o firmă, pentru un parteneriat public-privat", a adăugat edilul şef.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite