Capul reţelei care plasa pe piaţă bani falşi a fost încătuşat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul traficanţilor de valută arestaţi la Lugoj, în luna aprilie, a căzut şi el în plasa procurorilor DIICOT. Acesta a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să cumpere ţigări de contrabandă cu 10.500 de dolari falşi. Acesta a fost prezentat Tribunalului Caraş-Severin, cu propunerea de arestare preventivă. 

Pentru a destructura reţeaua internaţională bănuită că s-ar fi specializat în traficul cu valută falsă şi alte infracţiuni din sfera criminalităţii organizate, poliţiştii şi procurorii de la Crimă Organizată din Timişoara şi Caraş-Severin, alături de ofiţeri SRI au demarat, în toamna anului 2009, operaţiunea “Transporter”. Oamenii legii au urmărit mai bine de jumătate de an un grup format din câţiva caransebeşeni, cetăţeni români cu domiciliul în străinătate şi mai mulţi bulgari. Potrivit anchetatorilor, aceştia din urmă se ocupau de procurarea valutei false, în special dolari, în bancnote de 100. Valuta ajungea în România, unde ceilalţi membri ai grupării o plasau cumpărând ţigari netimbrate de la persoane fizice, pe care le revindeau.

Prins în flagrant

“Poliţiştii au constatat că, în luna aprilie, liderul grupării ce acţiona pe teritoriul României, I.I., 31 de ani din Caransebeş, a introdus în ţară mai multe bancnote de 100 de dolari contrafăcute, bani pe care intenţiona să-i plaseze unor comercianţi de produse accizabile, respectiv ţigări. Suspectul a fost prins în flagrant în momentul în care a plasat 10.500 de dolari în bancnote contrafăcute, din cupiura de 100 dolari”, precizează Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt al IPJ Caraş-Severin. Suspecţii sunt bănuiţi că ar fi introdus în ţară aproximativ 60.000 de dolari contrafăcuţi. O parte au fost puşi deja în circulaţie, dar reţeaua lucra intens şi la dezvoltarea unor pieţe de desfacere şi pe teritoriul altor state, mai exact Republica Moldova şi Germania.

Conexiuni cu arestările de la Lugoj

Arestarea de astăzi are strânsă legătură cu reţinerile de luna trecută de la Lugoj. “Pe parcursul operaţiunii au fost stabilite conexiuni cu o operaţiune desfăşurată de poliţiştii orădeni de combatere a criminalităţii organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T - S.T. Oradea, în cadrul căreia, în cursul lunii aprilie, au fost prinse în flagrant, pe raza localităţii timişene Lugoj mai multe persoane, având asupra lor suma de 35.000 de euro contrafăcuţi. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, înşelăciune şi punerea în circulaţie de monedă falsă străină” a mai precizat agentul de poliţie Ancuţa Cărbunaru.
Reţinut de procurori pentru 24 ore, suspectul a fost prezentat Tribunalului Caraş-Severin, care l-a arestastat preventiv pentru 29 de zile.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite