Stelian Băniță, jandarmul pasionat de creșterea de porumbeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Băniță
Stelian Băniță

Stelian îmbracă uniforma de jandarm de 7 ani, dar marea lui pasiune sunt porumbeii, de care se ocupă în timpul său liber. Această pasiune a moștenit-o de la tatăl său, în copilărie.

Profil:
Data nașterii: 21.01.1975
Studii: masterat în administrație publică
Ocupație: subofițer operativ
Familie: căsătorit, o fiică: Nadine


Ce îi place
“Îmi place natura și tot ceea ce este natural. Iubesc sportul în general și fotbalul în special. Tocmai de aceea, atunci când nu sunt la serviciu și nu am grijă de porumbei, intru în teren. Cred că mișcarea ne face bine atât fizic, cât și psihic. “
Ce nu-i place
“Nu îmi plac minciuna, lipsa de implicare și dezinteresul celor care mă înconjoară față de lumea în care trăim. Ca să avem parte de o lume care să ne fascineze, trebuie să contribuim la construirea ei. Oamenii, de obicei, preferă să fie doar spectatori și, de cele mai multe ori, doar să critice”.
Pasiunea pentru porumbei pe care Stelian o are a dobândit-o încă din copilărie, de la tatăl său. “Locuiam în cartierul Muncitoresc, iar tata a avut posibilitatea să crească porumbei. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea, astfel că, de câte ori mama avea treabă mă ducea în pod să îi văd. Acolo, mă linișteam, eram cuminte, iar ea își putea vedea liniștită de treabă”, își amintește Stelian. Dragostea sa pentru colimbofilie s-a păstrat în timp, așa că nimic nu l-a oprit să continue să se preocupe de această pasiune, deosebit de costisitoare, după cum povestește jandarmul. “Păstrez porumbei, care sunt numai ai mei de la vârsta de 24 de ani. Din anul 2007 sunt membru al Asociației Columbofile Caraș-Severin. Pentru o perioadă de trei ani am fost obligat să renunț la zburătoare pentru că locuiam la bloc, iar unii dintre vecini și-au exprimat dezacordul față de crescătoria pe care am amenajat-o în uscătorie”, povestește columbofilul. Pentru că nu a putut să renunțe la această pasiune, în 2010 și-a cumpărat o parcelă de teren la ieșirea din Reșița, unde are propria sa crescătorie. “Am 90 de porumbei acum, iar pe lângă aceștia mai cresc 50 de găini, iepuri și am doi câini. Acum sunt mulțumit că nu mai deranjez pe nimeni”, spune Stelian, care alocă cel puțin două ore pe zi creșterii proumbeilor și mai toate weekendurile în care nu este la serviciu. “Familia și colegii de la jandarmi mă susțin în cultivarea și practicarea acestei pasiuni care cere foarte mult timp, și de aceea le mulțumesc”, spune subofițerul. Acesta își iubește porumbeii. Improvizează rețete naturiste pentru creșterea și menținerea lor în formă, pentru că mâncarea din magazine este extrem de scumpă și poate ajunge chiar și până la câteva sute de lei. “Participăm la concursuri, dar acestea nu sunt renumerate. Primim diplome și cupe, însă satisfacția este mare atunci când porumbeii tăi ajung primii la destinație”, subliniază tânărul.

Îmbracă uniforma de jandarm
Din 15 decembrie 2005, Stelian a devenit subofițer operativ la Inspectoratul Județean de Jandarmi al Județului Caraș-Severin. “Spiritul dreptății m-a determinat să iau această decizie și să lucrez sub însemnele naționale ale României. Nu suport nedreptatea și nici să stau deoparte. Astfel că, dorința de a mă implica în bunul mers la lucrurilor a contribuit în egală măsură la înscrierea la concurs”, spune jandarmul. În plus, deși la prima vedere columbofilia și jobul se bat cap în cap, Stelian a găsit multe puncte în comun, pe care le apreciază în egală măsură.
Mini interviu:
Cum împaci jobul cu pasiunea?
“Știu că par total diferite, însă în ambele cazuri, dacă faci o greșeală, indiferent cât de mică, plătești foarte mult. Mai mult decât atât, ele se completează foarte bine. Porumbeii îmi inspiră o libertate pe care atunci când sunt în uniformă nu o regăsesc”.
Care este cel mai important premiu câștigat cu porumbeii?
“Numai anul acesta am participat la aproape 30 de concursuri, iar rezultatele nu sunt încă finale. Anul trecut însă, am obținut locul al doilea la categoria pui, la concursul județean. Desigur, și anii trecuți au fost premii importante pe care le-am obținut, dar pentru că fac asta din pasiune, nu țin socoteala cupelor”.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite