Cum a ajuns milionarul reșițean Ioan Popa în Topul Forbes, al celor mai bogați români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Popa este singurul cărășean din topul celor mai bogați oameni din România
Ioan Popa este singurul cărășean din topul celor mai bogați oameni din România

Reșițeanul este managerul unei fabrici care face paste făinoase și care este numărul 1 ca producție în țară. Omul de afaceri apare în Topul Forbes ca unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată la 8-9 milioane de euro.

Dacă de pastele făinoase produse la Reșița a auzit o țară întreagă, puțini sunt cei care știu istoria lor și modul în care au început să fie produse în orașul de pe Bârzava. Omul de afaceri care acum figurează în Topul Forbes al celor mai bogați români a intrat în mediul de afaceri cu un business mic, de cartier, dar foarte repede după Revoluție.

“În 1993 am deschis un magazin alimentar în cartierul Muncitoresc, care avea la bază principiul autoservirii. Se numea Shopping Store. M-am gândit că ar fi mai simplu pentru oameni să își aleagă singuri produsele de pe raft înloc să îi servească o doamnă plictisită”, povestește omul de afaceri. Deși mică la prima vedere, afacerea a însemnat și sacrificiu, pentru că, pe atunci nu erau distribuitori.

“Mergeam frecvent până la București ca să cumpărăm marfă, dar satisfacția era că reșițenii puteau opta pentru aproape orice produs alimentar”, spune Nelu Popa. Și pentru că lucrurile au mers bine, pasul următor a fost producția.

O idee simplă
Omul de afaceri își amintește că, împreună cu asociata sa, Ica Jura, care și acum mai este alături de el, petreceau ore bune în magazin gândidu-se la ce ar putea produce la Reșița. “Am plecat cu un raționament simplist. Aveam nevoie de o idee simplă. Căutam produsul ideal pe rafturi. Ciocolata avea prea multe ingrediente, compotul era sezonier și așa mi s-au oprit ochii asupra unei pungi de paste. Sunt simplu de preparat, cu apă, ou și făină”, își amintește omul de afaceri, care nu a mai stat pe gânduri și s-a apucat de investiții. De la târgurile care au avut loc la București și la Budapesta a cupărat prese mici pentru producție, pe care ulterior le-a înlocuit, iar acum fabrica sa ocupă locul întâi în țară din punct de vedere al producției. “De la 5-6 tone, am ajuns să producem 12.000 de tone pe an și să fim lideri pe piața din țara”, a adăugat Nelu Popa.

Risc cu spontaneitate
“Toți oamenii de afaceri de succes au un gram de nebuie”, este de părere omul de afaceri, care spune că și-a asumat un singur risc brutal în anul 1998. “Nu era definitivată achiziția spațiilor unde făceam producția, dar am achiziționat din Elveția două linii industriale mari”, își amintește milionarul.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite