Reşiţa: Reşiţenii pornesc afaceri în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Spătar este încrezător că afacerea lui va avea succes
Cosmin Spătar este încrezător că afacerea lui va avea succes

Optimismul este secretul patronilor reşiţeni care vor să aibă succes pe timp de recesiune. Criza economică blochează activitatea multor firme din judeţ, dar nu-i sperie pe cei înarmaţi cu o doză suficientă de optimism.

Numărul firmelor care  şi-au suspendat activitatea în Caraş-Severin, în 2009, este de 16 ori mai mare decât în 2008, potrivit Oficiului Registrului Comerţului. În ciuda statisticilor sumbre, există însă şi reşiţeni pe care nu îi sperie recesiunea şi care şi-au început afacerea în plin an de criză.
Sectorul construcţiilor a început să prindă viaţă, la Reşiţa, iar Cosmin Spătar este un reşiţean care a avut curajul să înfrunte criza. El şi-a demarat afacerea anul trecut în luna octombrie, chiar în momentul în care primele efecte ale crizei au început să se simtă în România.  Cosmin are calificare de mecanic auto, dar a lucrat în domeniul construcţiilor în România şi în Grecia.

Pasionat de construcţii

„Am lucrat acolo tot ce se putea, atât în domeniul agriculturii, cât şi în cel al construcţiilor. Nu puteam să rămân în Grecia. Afară se simte exploatarea omului de către om. Ne simţeam uneori ca pe plantaţiile pe care munceau sclavii. Am cules într-o zi, în opt ore de lucru, o tonă de măsline”, a explicat tânărul. Cosmin a revenit în România definitiv în 2006. S-a angajat în construcţii, iar apoi şi-a înfiinţat propria sa firmă.

image

Un an a  lucrat în paralel şi pentru el, şi pentru societatea la care era angajat. Şi-a neglijat firma până în momentul în care şi-a dat seama că se neglijează pe el. În urmă cu un an a renunţat la locul de muncă, în favoarea propriei afaceri.
„Sunt optimist. Nu mi-a fost teamă să lucrez numai pentru mine. Am tot felul de contracte, de la izolaţii exterioare, la construcţii de blocuri. Lucrăm şi în antrepriză, dar acum, de când sunt probleme economice, plăţile se fac în câteva luni. Aici intervine blocajul, criza”, a explicat
constructorul.

image

Piedici legislative

Ca orice administrator de firmă, şi Cosmin consideră că legislaţia şi modul de impozitare care se aplică nu este în favoarea afaceriştilor, dar nici a salariaţilor. Pentru zece salariaţi, încadraţi cu salariul minim pe economie, un angajator plăteşte, lunar, între 9.000 şi 9.500 de lei. Cosmin are 12 salariaţi, iar cel mai mic salariu pe care îl oferă este de 650 de lei, pentru muncitorii necalificaţi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite