Reşiţa: PORTRET / Alin Golenţanu creşte boxerii generaţiei de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţeanul este unul dintre sportivii reprezentativi ai Caraşului la box. După 12 ani de sport, tânărul de doar 22 de ani antrenează 25 de copii talentaţi

Profil

Născut. 16.03.1987, Reşiţa
Educaţie. Absolvent al Facultaţii de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea  de Vest Timişoara. Actualmente masterand în an terminal
Job. Profesor de educaţie fizică şi antrenor de box
Familie. Necăsătorit

Sportivul a ajuns în sala de box în urma unei gale de retragere a celui mai mare boxer român. „Am avut o atracţie extraordinară pentru acest sport în momentul în care am participat, în calitate de spectator, la o gală de box organizată la Reşiţa, în Sala Polivalentă din centrul oraşului. Îmi amintesc şi acum că era gala de retragere a celui mai mare boxer amator român, Vrancisc Vaştag”, a povestit tânărul.

Fermecat de mişcările celor care boxau în ring, dar şi de mulţimea de oameni care s-a strâns în Sala Polivalentă ca să urmărească meciurile de box, Alin a decis să se îndrepte spre acest sport.

„Aveam aproximativ zece ani. Din momentul în care am intrat în sala de box mi-am dat seama că e locul care mi se potriveşte, astfel că am petrecut aproximativ 12 ani înconjurat de sacii şi manuşile de box”, a povestit acesta.

S-a antrenat  sub îndrumarea celor mai buni antrenori, chiar şi a lui  Francisc Vaştag sau a lui Titi Tudor, antrenorul lui Leonard Doroftei. Nu a avut activitate doar la nivel local. Alin s-a antrenat şi cu Lotul Naţional timp de aproximativ opt luni.

Mănuşi de box, cadou de joacă

Primul contact cu manuşile de box sportivul l-a avut chiar înainte de a se antrena într-un spaţiu profesionist. „Pentru că părinţii mei au văzut că am o înclinaţie spre acest sport, mi-au cumpărat o pereche de manuşi cu care obişnuiam sa mă joc mai toată ziua, eu şi fratele meu. Eram fermecat de această lume şi eram nerăbdător să ajung în ring”, a mai spus antrenorul.

Alin a cochetat cu boxul şi în perioada facultăţii, dar la momentul acela a pus şi bazele teoretice ale unui proiect ambiţios. Să înfiinţeze un Club de Box. „La terminarea facultăţii, am obţinut un post de profesor de educaţie fizică la Jebel. Întâmplarea a făcut ca în cadrul acestei şcoli să găsesc toţi factorii prielnici pentru punerea în aplicare a planului la care m-am tot gândit în timpul studenţiei. Am găsit aici condiţii materiale excepţionale: o sală modernă şi, lucrul cel mai important, copii cu calităţi fizice deosebite”, a povestit antrenorul.

Ajutat de persoane care iubesc acest sport, dar şi de edilii localităţii natale, în 2008, Alin a inaugurat primul Club de Box din mediul rural în judeţul Timiş. „Inaugurarea a fost marcată de o gală de box la care au participat cluburi de box din Timişoara. A fost o seară deosebită şi mă bucur că sunt multe persoane care m-au susţinut în acest demers”, a mai adăugat profesorul.

Întrebări şi răspunsuri

Cu câţi copii lucrezi?

În prezent, am 25 de copii pe care îi antrenez. Sunt nişte elevi deosebiţi cu multe calităţi. Aceştia au vârste cuprinse între 9 şi 16 ani, printre care şi patru fete.

Ce boxeri admiri?
 Am fost pasionat de domnul Francisc Vaştag, care mi-a fost şi antrenor şi îmi place foarte mult stilul lui Lucian Bute.

Care au fost cele mai bune rezultate ca sportiv?

Am fost campion naţional de box în anul 2002, vicecampion naţional în anul 2003. O performanţă notabilă a reprezentat-o faptul că am fost component al lotului naţional de box, timp de aproximativ opt luni, cucerind diverse medalii în turnee internaţionale.

Ce-i place


„Îmi place să practic orice ramură de sport. Îmi plac la fel de mult tenisul de câmp, fotbalul, handbalul, patinajul, să mă bucur de ceea ce îţi oferă fiecare dimineaţă. Şi îmi place foarte mult să studiez ştiinţele dreptului şi filozofia”, a spus Alin Golenţanu.

Ce nu-i place

„Nu îmi place când uit că propriile limite sunt doar limitele pe care mi le impun eu. Simt că uneori sunt pasiv la lucruri pe care ar trebui să le iau mai mult în seamă”, a mai afirmat reşiţeanul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite