Lecție germană de peste un deceniu la Topleţ. Cum i-au dezamăgit românii pe nemți

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemții au donat localnicilor chiar și o mașină de intervenție în caz de incendiu
Nemții au donat localnicilor chiar și o mașină de intervenție în caz de incendiu

Societatea Umanitară AWO din Germania ajută oamenii din trei dintre localităţi. Când au venit în Caraş-Severin, în urmă cu 11 ani, nemţii s-au dus la Teregova, unde au modernizat şcoala pentru copiii cu nevoi speciale.

Plini de intenţii bune, cei de la AWO au instalat o centrală pentru încălzire, au refăcut toaletele şi au reparat tot ce era de reparat. Când au tras linia şi au făcut socotelile, a rezultat că s-au cheltuit circa 60.000 de mărci, la vremea respectivă. Ce s-a întâmplat pe urmă cu şcoala este o altă poveste, tipică pentru un gen de mentalitate care încă ne mai otrăveşte zilele. Unitatea s-a desfiinţat din motive nu foarte clare.

După această experienţă neplăcută a fost foarte greu pentru ca cineva să-i convingă pe germani că în România mai există şi altfel de oameni. Pentru ei, ceea ce s-a întâmplat la Teregova a fost ca un duş rece. După primul contact cu realităţile mioritice, printr-un şir de întâmplări fericite, AWO ajunge în septembrie 1995, la Oţelu Roşu. Aici, pe lângă tradiţionalele ajutoare, nemţii au înfiinţat o filială AWO, prima de acest fel din afara graniţelor Germaniei.

Ce este AWO?
Răspunsul l-am aflat la Topleţ, de la Helmut Spyra, (foto) preşedinte AWO al filialei din oraşul Kamen, regiunea Kreisverband Unna: „AWO are peste 500.000 de membri şi, este cea mai puternică instituţie umanitară din ţară. În cei 11 ani de când suntem în România, am reuşit în afara acţiunilor de ajutorare, să legăm numeroase prietenii şi să constituim două filiale în activitatea cărora sunt implicaţi peste două sute de membrii“, spune Spyra.

Acesta nu a dorit să facă prea mult caz de ceea ce au realizat de-a lungul anilor în Caraş-Severin. Cu mai multe detalii vin soţii Fusariu, Irmgard şi Nicolae, doi dintre membrii AWO Hem, din România. „Oamenii aceștia sunt incredibili! Au adus la Topleţ, de-a lungul anilor, tot felul de ajutoare. Odată, au venit cu 12 paturi medicale pentru spitalul din localitate şi cu 20 de scaune cu rotile, pentru persoanele cu handicap locomotor. Helmut a fost comisar de poliţie şi nu i-a uitat nici pe poliţiştii din comună. Le-a adus un telefon cu fax şi bastoane reflectorizante foarte utile pentru timpul nopţii. Iar remiza de pompieri a primit o maşină într-o stare de funcţionare perfectă”, spune Irmgrad.

Ca dovadă a respectului pe care cei de la Topleţ îl au pentru prietenul lor german, la denumirea filialei AWO din comună a fost adăugat şi sufixul „Hem“, de la Helmut. În următorii ani, o mare parte dintre proiectele ce urmează a fi derulate la Topleţ se vor bucura, în continuare, de sprijinul nemţesc.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite