Topul marilor poluatori din Caraș-Severin: TMK Reșița „otrăvește” în continuare aerul din oraș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de la Garda de Mediu au făcut câteva sute de controale în primele trei luni ale anului, dar rezultatele sunt la fel ca și anul trecut, în ciuda investițiilor pe care le-au făcut societățile vizate. SC TMK SA, SC Ductil Steel SA Otelu Rosu, SC Moldomin SA Moldova Noua și fermele de pasari din zona Bocșa poluează necontrolat.

Încă de anul trecut, inspectorii de la garda de mediu au tras semnale de alarmă că uzina reșițeană poluează aerul din oraș și i-a obligat pe investitorii ruși să aplice un întreg plan de măsuri. Zis și făcut. Toată luna august, la TMK s-a lucrat la modernizarea instalației de desprăfuire, însă munca a fost în zadar. „Pentru reducerea poluarii atmosferei, la SC TMK Resita SA vor fi luate masuri de remediere a unor deficiente semnalate de expertiza tehnico-functionala efectuata in anul 2010 la instalatia de captare si epurare gaze arse.

Cu ocazia expertizei s-au constatat pierderi de presiune pe traseul de transport al gazelor spre instalatia de filtrare, neetanseitati la hota de captare, neconcordante intre timpii de deschidere a clapetelor de dirijare a gazelor arse, etc. Aceste lucrari de remediere se vor realiza etapizat pana in luna august”, a declarat Gheorghe Pitulan, inspector la Garda de Mediu.  

La SC Ductil Steel SA Otelu Rosu s-au finalizat lucrarile la construirea noului cuptor electric de 100 tone în luna ianuarie, iar la momentul actual cuptorul  este in probe tehnologice. „În perioada probelor tehnologice s-au semnalat mai multe avarii care au dus la oprirea periodica a acestuia. In aceste perioade, producerea otelului s-a realizat in cuptorul vechi”, a declarat inspectorul de la garda de mediu, care a adăugat că deși poluarea este serioasă, s-au făcut progrese pe această linie, datorită investițiilor de ultimă oră.

„Epurarea gazelor arse se realizeaza într-o instalatie de desprafuire dotata cu filtre cu saci cu capacitatea maxima de epurare de 2 000 000 mc/h. Prin utilizarea noilor tehnologii de elaborare a otelului-procedeul COSS- s-a adus o imbunatatire a randamentului de captare al gazelor arse in timpul procesului tehnologic si implicit de epurare al acestora”, subliniază Ghorghe Pitulan.

Vechile probleme rămân la pularea pe care o fac fermele de păsări de la Bocșa, dar și la SC Moldomin SA, unde iazul de decantare au societății produce pagube când vine vorba despre poluare, chiar și în țara vecină, în Serbia. Acestea sunt estimate la circa 5 milioane de euro anual de specialiștii sârbi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite