Peste 100 de candidați au fost eliminați de la bacalaureat, din cauză că au avut lucrările identice UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda celor 220 de camere de supraveghere montate în clasele de examinare a candidaților la bacalaureat, membrii comisiei de evaluare au constatat că elevii au putut vorbi între ei în clasă. Cel puțin, asta a reieșit din lucrările absolvenților de liceu de la Caransebeș. Lucrările a 127 de candidați   au fost identice la primele două puncte de la prima probă, cea de limba și literatura română. Potrivit mai marilor

UPDATE ORA 17.00 Supraveghetorii de la "Auto" neagă cele sesizate  

Izabela Păsulă i-a supravegheat pe elevii de la Grupul Auto din Caransebeș la una dintre probe, dar femeia spune că nu a văzut mișcări suspecte și nu a auzit nimic despre o posibilă fraudă pe parcursul examenului. "Eu am stat pe hol, dar singurele persoane care au fost în clădire sunt cei de la Inspectoratul Școlar și cel responsabil de camerele de filmat.

Am auzit că doar vreo 20 de candidați ar avea lucrările identice, nu atata de multi. Nu îmi explic cum s-a putut întâmpla asta. Nu mi-aș fi riscat meseria sau cazierul să îi las să copieze. De altfel stand pe hol, nici nu am fost pusă în această situație. Copiii au mai ieșit la baie în timpul examenului, dar la fel ca peste tot. Regulamentul le-a permis asta", spune Izabela Pasula, care lucrează de doar câțiva ani în învățământ și a fost supraveghetoare la Grupul Auto din Caransebeș pe parcurul ultimei probe a bacalaureatului.

UPDATE ora 16.30 127 de candidati eliminati

La limba și literatura română, 127 de candidați au gândit identic la primele două puncte, aspect care le-a dat de gândit membrilor din comisia de verificare a lucrărilor. În această situație sunt elevii de la două centre de examinare din orașul Caransebeș: la Grupul Auto și Grupul Școlar Forestier. Profesorii evaluatori au sesizat Comisia din Centrul Zonal de Evaluare, care a emis o decizie de anulare a lucrărilor.

„Cei 127 de candidați au fost eliminați, iar acum vor putea susține examenul de abia la a treia sesiune, adică în toamna viitoare”, a spus inspectorul școlar general, Adrian Doxan. În ce privește cadrele didactice care i-au supravegheat pe elevi, s-ar putea alege cu dosare penale. „Luni vom sesiza organele competente de acest incident. Camerele de filmat trebuia să fie funcționale pe toată perioada examenului, membrii comisiei din centrul zonal de evaluare trebuie acum să vadă cum a fost posibil ca cei 127 de elevi să aibă lucrările identice”, a adăugat inspectorul școlar general.

Eliminați din cauza manualelor
De asemenea, pe parcursul celor trei probe scrise, au mai fost eliminați din concurs alți aproape 20 de candidați. Deși aceștia nu au fost prinși copiind, elevii au încălcat regulamentul și au avut asupra lor manuale și telefoane mobile. Astfel că, au fost rugați să părăsească sala.

Supravegheați cu camera web
Inspectoratul Școlar a cumpărat camere web pentru fiecare sală în care se dau examene. “Până la începerea probelor scrise, camerele au fost montate”, a spus Mircea Meilă. ISJ a cumpărat 227 de camera web cu circa 12.000 de lei.

“Școlile nu au plătit niciun leu pentru aceste camere. Ele au fost cumpărate din resursele proprii ale inspectoratului”, a adăugat adjunctul ISJ Caraș-Severin. 

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite