Credincioșii au boicotat slujba de duminică: nu au tras clopotele și au lăsat instituția închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Riv și Drăghna Ioiat țin biserica închisă până când preotul Daniel Crecan va sluji din nou aici.
Mihai Riv și Drăghna Ioiat țin biserica închisă până când preotul Daniel Crecan va sluji din nou aici.

Dacă duminica trecută, circa 200 de persoane au ieșit în fața bisericii ca să boicoteze slujba, astăzi oamenii nu au mai tras clopotele și au lăsat biserica cu lacătul pe ușă. Dis de dimineață, în fața obiectivului religios erau doar două persoane: clopotarul și administratorul bisericii.

ORA 13.00

Cei 35 de enoriași care s-au adunat în fața bisericii au refuzat să îl lase pe preot să oficieze slujba de duminică. "Nu deschidem ușa până când nu vine preotul nostru. Este la dispoziția noastră 24 de ore din 24 de ore. Este cel mai bun să fie preot aici", a declarat Drăghina Ioiat, o enoriașă. Și consilierul bisericii a fost de aceeași părere.

Omul este revoltat de faptul că cei de la Episcopia Caransebeș nu au venit în orașul Bocșa să stea de vorbă cu ei, să le explice pentru ce motiv a fosst schimbat Daniel Crecan și de ce s-a luat această decizie aspră împotriva lui. "Nu voi deschide ușa până când preotul nostru nu se întoarce. Trebuie să ne explice și nouă cineva ce se întâmplă, de fapt", a declarat în această dimineață consilierul bisericii, Mihai Riv.

ORA 10.00

Aproximativ 35 de enoriași s-au adunat din nou în fața bisericii de la Bocșa. Aceștia nu vor să-l lase pe preot să intre în biserică pentru a săvârși slujba.

ORA 9.00

“Îmi rezerv dreptul de a nu comenta nimic până la pronunţarea unei hotărâri definitive a instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”, a spus preotul Daniel Crecan, căruia Episcopia din Caransebeș i-a ridicat dreptul de a mai profesa.


Silviu Gergiuc, preotul trimis să oficieze slujba, s-a resemnat cu ideea că nu va intra în biserică.

Silviu Gergiuc, preotul trimis să oficieze slujba, s-a resemnat cu ideea că nu va intra în biserică.

Acesta speră să își găsească dreptatea la Mitropolia Banatului, care va judeca decizia episcopiei, în cursul săptămânii viitoare. Cei mai mulţi dintre credincioşi sunt de partea sa. “Noi nu vrem pe altcineva. Nu va fi linişte şi nu se va ţine nicio slujbă de către alt preot”, spune Paraschiva Bogorodea, o enoriașă.


Enoriașii s-au adunat în fața bisericii și au refuzat să îl lase pe preotul trimis de episcopie să slujească.

Enoriașii s-au adunat în fața bisericii și au refuzat să îl lase pe preotul trimis de episcopie să slujească.

Și intelectualii sunt de partea sa
Profesorul universitar Mihai Vișan locuiește în apropierea bisericii și este prieten cu preotul acuzat de erezie. „Noi toți îl sprijinim. Eu sunt profesor universitar. Acest preot este un om foarte inteligent. Are doctoratul în filosofie.

Nu merită ca cei de la Episcopie să se comporte cu el în acest fel. Nu ne-a manipulat să îi luăm apărarea și nu are nicio legătură cu acțiunile noatre de protest”, a declarat în această dimineață pentru Adevărul de Seară Reșița, profesorul universitar, Mihai Vișan.


Mihai Riv este consilierul bisericii și spune că nu va deschide ușa până când Episcopia
nu ia o decizie în favoarea preotului Daniel Crecan.

image

Și soția sa este de partea lui și a preotului, Daniel Crecan. „Nu este posibil ca un protopop să vină la noi în oraș și în fața bisericii să îi numească eretici pe catolici. Ei, în vestul Europei au construit biserici unde ne lasă și pe noi să slujim. Este inadmisibil. Nu știu ce să cred despre decizia Episcopiei Caransebeș”, spune aceasta. 

Interzis la slujbe

Preotul Daniel Crecan nu mai are voie să slujească în biserica ortodoxă, întrucât Cancelaria Sfântului Sinod de la București a sesizat Episcopia Caransebeș cu privire la faptul că acesta ar fi slujit în biserică, alături de un preot de confesiune catolică. Acest lucru este interzis de canoanele bisericii, potrivit oficialilor de la Caransebeș.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite