SC Prescom SA, campioană la datorii, a scăpat de executare silită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuzele vechi vor fi scoase din uz
Autobuzele vechi vor fi scoase din uz

Tribunalul Caraș-Severin s-a pronunțat favorabil solicitării pe care a făcut-o Consiliul de Administrație al societății de transport în comun. Asta înseamnă că SC Prescom SA, a început de astăzi procedura de insolvență.

„Astăzi le comunicam principalilor debitori decizia instanței. În zilele următoare, se stabileste și administratorul judiciar al societății. Ideea este să ne înghețe datoriile pe care le avem și să nu mai crească de la o lună la alta”, a declarat pentru Ziarul Adevărul de Seară Reșița, Gheorghe Marchiș, directorul SC Prescom SA.

Decizia instanței îi împiedică pe inspectorii de la fisc să își recupereze datoriile. „Momentan, au fost suspendate măsurile de executare silită, din cauza faptului că societatea intră în administrare specială”, spune Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt de la finanțe. Deși acum fiscul nu are cum să recupereze banii, conducerea societății spune că va eșalona datoria și că, în cel mult doi ani, o va și achita.

„Suma pe care o avem restantă îngheață, nu i se mai aplică penalități, iar noi asta am urmărit, de fapt. În doi ani o vom achita”, a adăugat directorul Prescom. În topul celor mai mari datornici la bugetul de stat, societatea de transport în comun și salubritate s-a plasat pe locul întâi cu 5,5 milioane de lei.  

Campioni la datorii
Anul 2011 începe cu mari datorii la bugetul de stat. Lider rămâne și pentru anul 2011, SC Prescom SA, societatea de transport în comun, dar și de salubritate, cu o datorie de circa 5,5 milioane de lei. “Furnizorii nu îi puteam lăsa de o parte. Așa că, finanțele au fost singura instituție unde am putut să nu plătim”a declarat Gheorge Marchiș, directorul societății.

Locul al doilea este ocupat de una dintre societățile UCM Reșița, respectectiv, SC UCM Turnate, cu o restanță de circa 2,8 milioane.
Fostul său director, Augustin Tunaru, este căutat și acum de poliție, după ce a fugit cu banii societății. În același top se mai află și SC Gostrans SA din Anina, cu aproape 3,9 milioane de lei. 

Investiții de milioane din datorii
Cu banii din datoria primilor restanțieri la bugetul de stat, ar putea fi reabilitat întegral Pasaj din Triaj, care ne costă 3 milioane de lei, dar ar putea fi și pietruiți aproape 13 kilometri de drum spre Muntele Semenic, astfel că turiștii nu ar mai avea atâta bătaie de cap din cauza drumului, care devine tot mai prost.

Datorii de milioane
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Finanțelor Publice din Caraș-Severin, Zlatia Cocar, valoarea arieratelor este de ordinal sutelor de milioane în județ.

“În Caraș-Severin, arieratele bugetare rămase de recuperat la 31.12.2010 sunt în sumă de 121.545.909 lei. Circa 100 de contribuabili înregistrează obligații restante la buget de aproximativ 53,75% din totalul arieratelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Finanțelor Publice, Zlatia Cocar.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite