ȘPAGĂ Caracatița corupției din Vama Naidăș a ajuns sub lupa magistraților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Brusture, unul dintre polițiștii de frontieră reținuți ieri dimineață este în libertate. El nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu, însă este singurul pe numele căruia procurorul a emis o ordonanță de a nu părăsi țara.

UPDATE ORA 11.00 Şpăgarii din Vama Naidăş, propuşi pentru arestare

Aproximativ 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră din vestul ţării au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore din partea procurorilor anticorupţie după ce au fost audiaţiaţi la sediul DNA ca urmare a descinderilor din dimineaţa zilei de marţi. Pe numele acestora au fost formulate propuneri de arestare preventivă.

Printre cei care au ajuns în această dimineaţă în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti se numără şi mai mulţi poliţişti şi vameşi de la Naidăş, în frunte cu şeful Punctului de Trecere a Frontieriei, Valentin Bărăgan. Ei sunt învinuiţi de luare de mită în formă continuată şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.

“Este un număr exagerat de mare de inculpaţi. Faptele de care sunt acuzaţi sunt lipsite de pericol, prejudiciile sunt foarte mici. S-au efectuat percheziţii domiciliare la clienţii mei, dar nu s-au ridicat sume de bani, ţigări de contrabandă sau alte bunuri”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin, apărătorul lui Valentin Bărăgan şi al lui Victor Chiriţoiu, poliţist de frontieră la Vama Naidăş.

Curaţi ca lacrima
“Nu mi-a spus nimic. Nu ştiu de ce l-au luat. Nu e implicat în nimic”, a spus Monica, soţia acestuia. Alin Rambu se află şi el printre persoanele reţinute. “Este poliţist de frontieră. Mi-a spus doar că e învinuit ca toată lumea de aici din vamă. Avem o casă, nu e terminată, nici baia nu e făcută.

Lucrează de trei ani în poliţie, e necăsătorit şi nu e vinovat de nimic”, a declarat tatăl lui Rambu. “Se întâmplă şi la Naidăş ce se întâmplă în toată ţara. Nu are motive să se teamă”, a spus şi soţia poliţistului de la frontieră, Sabin Muntea.

După audierile de aseară au fost şi persoane care s-au întors acasă. “Clientul meu şi al lui Adrian Zamfirescu, Adrian Brusture, a primit interdicţia de a nu părăsi ţara”, a spus Loredana Sabo. În aceeaşi situaţie ar mai fi doar o poliţistă de frontieră din Naidăş, al cărei soţ nu a făcut faţă tensiunii şi s-ar fi stins în urma unui stop cardiac.

În aceastp dimineaţă, numărul maşinilor care au ieşit din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş a fost mult mai mic decât în zilele precedente descinderii de iei a ofiţerilor şi procurorilor anticorupţie.

ORA 07.00

Apărătorii acestuia, Loredana Sabo și Adrian Zamfirescu spun că polițistul de frontieră a primit din partea procurorilor interdicția de a nu părăsi țara. Se pare că Adrian Brusture este deocamdată singura persoană asupra căreia a fost impusă o astfel de măsură.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Octavian Ţunea, prefectul Judeţului Caraş-Severin, a declarat pentru Pro TV că, în timp ce se întorcea din Serbia, prin Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş, a sesizat nereguli majore şi a sesizat şefilor de la frontieră ceea ce fac agenţii vamali şi poliţiştii.

Ţunea susţine că a fost asigurat că totul este sub control, lucrătorii vamali fiind monitoirizaţi de mai multă vreme. Prefectul a confirmat faptul că în birouri şi cabinele vameşilor au fost instalate camere video şi microfoane.

Probe incontestabile
Surse apropiate anchetei DGA-ului susţin că probele adunate împotriva poliţiştilor de frontieră din Vama Naidăş sunt de necontestat şi, mai mult decât atât, ar putea contura determina procurorul de caz să formuleze o nouă acuzaţie pe numele acestora, de constituire în grup infracţional organizat. Renovat în urmă cu aproape un an de zile în urmă, sediul Punctului de Frontieră Naidăş ar fi fost înţesat cu aparate video şi audio de înregistrat.

Acțiune fără precedent
Zeci de procurori, mascați și jandarmi au descins ieri în forță la Vama Naidăș, de unde, au săltat 14 persoane. Numărul nu este confirmat încă oficial. Asta pentru că, mai marii de la DGA, cei care au organizat acțiunea, nu au făcut încă nicio declarație referitoare la descinderile din vamă. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite