Colindul "Caprei" alungă cu zgomot spiritele rele de pe străzile Reșiței

0
Publicat:
Ultima actualizare:
colindatori1
colindatori1

Pe lângă mâncarea tradițională pe care cărășenii o consumă în noaptea de Anul Nou, sunt ritualuri pe care aceștia le adoptă, ca să scape de spiritele rele. Printre acestea se numără și colindatul cu capra. Deși multă lume se ferește de zgomotul colindului, Capra apare pe străzile Reșiței la fiecare final de an.

Dacă la Crăciun, spiritul sărbătorilor este propagat de micuții reșițeni care cântă colinde liniștitoare, de Anul Nou, gălăgia le ia locul. "Tradiția spune că trebuie să fie mult zgomot, pentru că acesta alungă spiritele rele", spune Gheorghe Țunea, directorul Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiționale din Caraș-Severin. Colindul are versuri specifice, pe care cu greu le poți desluși. Important este doar să le dai bani colindătorilor pentru gălăgia făcută.

Cărășenii mai țin la tradițiile din noaptea de Revelion, pentru că își doresc un an fericit și, mult mai bun, din punct de vedere financiar decât cel de anul trecut. Astfel că, superstițiile lor sunt numeroase. „În noaptea de Revelion, am tot timpul bani la mine pentru că vreau să îmi meargă bine.

Deși anul 2010 a fost dificil din punct de vedere financiar, voi avea și acum bani în buzunar. Poate funcționează măcar pentru 2011 superstiția”, spune Toma Alexandru, un tânăr de 30 de ani din Reșița. 

Tot potrivit tradiției, acel obiect pe care îl ții în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mână imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vieții tale în anul care vine.

„Dacă ții bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, dacă îți ții iubita de mână, îți va merge bine cu dragostea tot anul. De asemena, dacă ții paharul în mână, se spune că anul care vine va fi unul vesel.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite