EXCLUSIV: Doi stâlpi de 46 de ani pot lăsa mii de locuitori din Clisura Dunării în beznă (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Dîrloşan din Berzasca a somat furnizorul de energie electrică să-şi mute stâlpii din curtea acesteia. Diferendul dintre soţii Dîrloşan, care îşi văg gospodăria ameninţată, şi SC Enel Distribuţie SA s-a mutat în sălile de judecată.

UPDATE, ora 17.30

Coducerea Enel România a ţinut să facă prin intermediul Biroului de Presă mai multe precizări referitoare la problema celor doi stâlpi aflaţi pe proprietatea familiei Dîrloşan. "În localitatea Berzasca, Enel Distribuţie Banat – Zona Mt Jt Reşiţa are amplasatã linia electricã aerianã (LEA) 20KV Moldova Nouã, din Staţia 110/20/6 KV, al cãrei stâlp nr. 132 este situat pe un teren aflat în proprietatea domnului Dîrloşan Gheorghe. Cu ocazia inspecţiilor anuale efectuate la linia electricã de medie tensiune Moldova Nouã, din a cãrei structurã face parte şi stâlpul de lemn respectiv, s-a constatat necesitatea înlocuirii acestuia cu unul de beton deoarece prezintã un grad avansat de deteriorare, riscând să se prăbuşească şi să pună în pericol asigurarea funcţionării în bune condiţii a întregii linii şi alimentarea cu energie electrică a celorlalţi consumatori.

Demersurile companiei noastre pentru înlocuirea acestui stâlp au început încă din anul 2004, dar nici atunci dl. Dîrloşan Gheorghe nu a permis accesul pentru realizarea lucrării. Numai anul trecut demersurile pentru înlocuire au început în data de 30 martie 2010, când dl. Dîrloşan Gheorghe a sesizat Enel Distribuţie Banat asupra stãrii tehnice a stâlpului. Pentru remedierea situaţiei, Enel Distribuţie Banat – Zona Mt Jt Reşiţa a programat înlocuirea stâlpului tot cu unul de lemn, în scopul de a evita eventualele pagube ce ar fi putut sã fie generate de o lucrare mai complexã de înlocuire a stâlpului existent cu unul de beton, având în vedere că montarea unui stâlp de beton ar fi implicat şi utilizarea de mijloace mecanizate - macara, camion pentru transportul stâlpului.

Astfel, prin soluţia adoptatã, în care suprafaţa necesarã realizãrii fundaţiei stâlpului de lemn ar fi fost maxim 1 metru pãtrat, nu ar fi fost afectate alte suprafeţe de teren. În plus, montarea stâlpului de lemn se poate realiza manual, fãrã a utiliza mijloace mecanice ce ar putea produce pagube proprietarului terenului", se arată într-un comunicat primit la redacţie.


Enel s-a lovit de refuzul proprietarului
Tot prin vocea lui Bogdan Micu, de la Biroul de Presă, Enel România susţine că toate încercările companiei de a înlocui stâlpul deteriorat s-au lovit de refuzul proprietarului terenului pe care este amplasat. "În perioada 06.07 – 01.11.2010 reprezentanţii Enel Distribuţie Banat – Zona Mt Jt Reşiţa s-au deplasat de mai multe ori în zonă pentru executarea lucrării, însă s-au lovit de fiecare dată de refuzul proprietarului de a permite accesul echipelor pe terenul său. Mai mult, proprietarul a refuzat să semneze şi procesele verbale de constatatre încheiate inclusiv în prezenţa reprezentanţilor primăriei şi poliţiei din localitatea Berzasca. Precizăm că în conformitate cu prevederile alin. 7 lit. m, din Contractul de furnizare a energiei electrice ,, consumatorul este obligat sã permitã accesul la instalaţiile furnizorului aflate pe proprietatea sa, pentru lucrãri şi manevre, citirea contorului şi lucrãri de întreţinere a sistemului de mãsurare ... ’’. 

Totodată, potrivit art. 200 lit. C din Regulamentul de furnizare al Energiei electrice cãtre consumatori, aprobat prin HG. nr. 1007 / 2004 se mnţionează că ,,Operatorul de reţea va întrerupe consumatorului furnizarea energiei electrice cu un preaviz de 5 zile lucrãtoare în urmãtoarele cazuri:

c) Împiedicare sub orice formã a delegatului împuternicit al operatorului de reţea / furnizorului de a monta, a verifica, a înlocui grupurile de mãsurã  sau de a citi înregistrãrile acestora, de a verifica şi a remedia defecţiunile care sunt propietate a operatorului de reţea, atunci când acestea se aflã pe teritoriul consumatorului, de a verifica instalaţiile proprii ale consumatorului, situate în amonte de alt consumator”.  Acesta este motivul pentru care Enel Distribuţie Banat a propus furnizorului preavizarea consumatorului pentru deconectare deoarece nu i s-a permis în repetate rânduri accesul la instalaţiile proprii, în vederea înlocuirii acelui stâlp de lemn aflat într-un grad avansat de degradare.

Referitor la acţiunea judecãtoreascã înaintatã de dl.Dirlosan Gheorghe la Judecãtoria Moldova Nouã împotriva Enel Distribuţie Banat – Zona Mt Jt Reşiţa, vã înştiinţãm cã instanţa de judecatã nu a dat câştig de cauzã reclamantului, dar a dispus reconectarea la reţeaua electricã pânã la rezolvarea litigiului. Enel Distribuţie Banat –  Zona Mt Jt Reşiţa, prin întreaga activitate desfăşurată pe parcursul derulării acestui caz, a dat dovadã de toatã disponibilitatea în vederea soluţionării astfel încât să producă un minimum disconfort proprietarului terenului şi, totodată, să nu pericliteze alimentarea cu energie electrică a celorlalţi consumatori", se mai arată în comunicatul Enel România.

 Astăzi, ora 9.00

Doi stâlpi de susţinere a reţelei de alimentare cu energie electrică a localităţilor din Clisura Dunării, amplasaţi în curtea familiei Dîrloşan, abia mai fac faţă vântului şi ar putea lăsa într-o bună zi mii de oameni în beznă şi, chiar mai grav, să provoace o tragedie, existând riscul să cadă pe casa oamenilor.

“Sunt doi stâlpi de lemn, vechi de zeci de ani, putrezi şi care pot pica în orice clipă. În martie 2010 am trimis prima sesizare către Enel. Răspunsul, foarte vag, l-am primit în luna iunie. Între timp ne-a vizitat inginerul Toni Novăcescu, de la Enel, care ne-a spus să-l lăsăm să cârpească stâlpii respectivi pentru că nu există nicio altă modalitate de rezolvare imediată”, susţine Gheorghe Dîrloşan.

Deloc încântat de idee, proprietarul terenului pe care sunt amplasaţi stâlpii respectivi a anunţat, în septembrie, că se va adresa instanţei. Novăcescu s-a deplasat din nou la faţa locului şi a cerut familiei Dîrloşan aprobarea să intre în curte pentru a înlocui stâlpii.

„Vroiau să pună unul de beton, într-o locaţie nouă, tot pe proprietatea noastră, dar mult mai aproape de imobilul în care locuim. Legea 13 care spune clar că, orice modificare care se face la reţeaua electrică după 2007, se face după ce Enel încheie o convenţie cu proprietarul terenului. Efectiv, stâlpii ocupă abuziv proprietatea noastră.

Am vrut să semnăm o convenţie, pentru a fi totul legal, să le acordăm dreptul de servitute şi de liberă trecere ca să-şi schimbe stâlpii. Pretenţiile noastre constau într-o recucere la factura de curent”
, a declarat Maria Dîrloşan.

Lege interpretabilă
Toni Novăcescu, reprezentantul SC Enel Distribuţie Banat SA, susţine că nu se poate încheia nicio convenţie. „E vorba de doi stâlpi din vechea reţea, construită în 1964. Noi am vrut să-i schimbăm, dar nu ne-au lăsat.

Am dus acolo un stâlp de beton, dar ne trebuia un drum de acces prin curtea lui. Nu ne-au dat voie, apoi nu ne-u mai lăsat nici să intrăm în curte nici măcar la revizii, reparaţii. Conform noii legi a energiei, într-adevăr, când pui o instalaţie nouă, trebuie să o faci cu consimţământul proprietarului de teren. Dar noi nu modificam linia, noi voiam doar să consolidăm acel stâlp
”,
a precizat inginerul Novăcescu.

Maria Dîrloşan ameninţă însă că, dacă nu se ajunge la o înţelegere, va solicita SC Enel Distribuţie SA să-şi mute stâlpii din curtea ei, ceea ce ar pune în pericol alimentarea cu energie electrică a tuturor localităţilor de pe malul Dunării.

„Pentru că am acţionat Enelul în instanţă, am fost decuplaţi de la curent în data de 30 de noiembrie şi am stat în beuznă până în 22 decembrie”, Maria Dîrloşan, reclamant


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite