Şpăgarii din Vama Naidăş se “toarnă” între ei. Din prieteni au devenit dușmani de moarte
0Poliţiştii de frontieră corupţi şi contrabandiştii se pârăsc unii pe alţii ca să scape cu pedepse blânde. În timp de unii dintre inculpaţi răspund în faţa legii penale în stare de arest, alţii vin în faţa instanţei fără cătuşe la mâini.
Familiile poliţiştilor de frontieră care stau deja în arest preventiv de două luni de zile sunt scandalizate de faptul că nu toţi inculpaţii au parte de acelaşi tratament. De la prietenia ce le lega în perioada în care contrabanda era în floare până la duşmănie nu a fost decât un pas.
Constantin Tiucă, Alin Munteanu, Sorin Brebu, Alexandru Creţa şi Nicolae Ciublea au fost trimişi în judecată după ce membrii grupării Halăs au dezvăluit organelor de cercetare penală cum reuşeau să introducă în ţară cantităţi impresionante de ţigări de contrabandă. Doar primii trei sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar asta este de neacceptat pentru familiile lor.
“Ei stau în arest ca fraierii, în timp ce contrabandiştii sunt liberi. E acuzat de luare de mită fără să fie dovezi. Colegii lui, dintre care unul cu două dosare, la Bucureşti şi Reşiţa, sunt liberi şi soţul meu e arestat de 60 de zile. I s-a atras atenţia că aşa se întâmplă dacă nu colaborează“, se plânge Doina Munteanu, soţia poliţistului de frontieră Alin Munteanu, incuzlpat care şi-a rezervat dreptul la tăcere în faza de urmărire penală.
Arest prelungit
“Probele de la dosar nu numai că nu justifică luarea măsurii arestării preventive, dar nici nu conturează vreo vinovăţie cu privire la clientul meu în săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Nu există un flagrant, nu există o filmare, nicio convorbire telefonică între clientul meu şi contrabandişti din care să rezulte că acesta ar fi primit sume de bani pentru a favoriza contrabanda cu ţigări. E strigător la cer”, susţine şi avocatul Glad Simuţ.
Magistraţii de la Tribunalul Caraş-Severin sunt însă de altă părere, chiar dacă Brebu, spre exemplu, s-a arătat dispus să recunoască totul, aşa cum a făcut-o încă din faza de urmărire penală. “S-a apreciat că se impune menţinerea stării de arest pe o perioadă de 50 de zile. Împotriva încheierii respective s-a formulat recurs de către apărătorii tuturor inculpaţilor”, a precizat Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.
“Am solicitat disjungerea cauzei, deoarece clienţii mei recunosc faptele pentru a beneficia de articolul de lege care reduce cu o treime limitele pedepsei”, Cosmin Bolosin, avocat