EXCLUSIV: Blocurile reabilitate termic nu mai pot fi cumpărate și nici vândute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Bălan, președintele UMAL, trage un semnal de alarmă cu privire la obținerea certificatelor termice.
Ioan Bălan, președintele UMAL, trage un semnal de alarmă cu privire la obținerea certificatelor termice.

Niciun apartament din cele 100 de blocuri cu fațada schimbată nu deține certificat energetic în orașul de pe Bârzava. Situația este gravă, apreciază liderii federațiilor de locatari, pentru că legea îi obligă pe propiretarii de apartamente să dețină un astfel de document.

Din grabă și intenția de a face economii pe parcursul iernii, reșițenii au reabilitat pe capete în această vară imobilele în care locuiesc. Nu mai puțin de 100 de blocuri și-au schimbat fațadele și au devenit mai confortabile în ultimul an. Lucrurile, însă se complică, atunci când vine vorba de una dintre reglementările Uniunii Europene, aplicată și în România, din acest an. „Anterior reabilitării, ar fi trebuit făcută o evaluare termică. La Reșița, niciunul dintre blocurile care au trecut prin acest proces, nu au fost evaluate din acest punct de vedere, înainte de începerea lucrării”, spune Ion Bălan, președintele Uniunii Asociațiilor de Locatari (UMAL) din oraș. O astfel de evaluare, care constă în analiza cu infraroșu a blocurilor, indică ce grosime trebuie să aibă stratul de poliestiren expandat. „Pe alocuri, el trebuie să fie mai gros, iar în alte locuri mai subțire. La Reșița, această reabilitare termică s-a făcut după ureche. Trebuie să tragem un semnal de alarmă, astfel ca oamenii să știe exact despre ce este vorba și să încerce să îl obțină, măcar acum”, a adăugat președintele UMAL.  

Reglementare UE


Aceasta reglementare este deja obligatorie pe piața imobiliară românească. Fără certificatele energetice, proprietarii nu vor mai putea face nicio tranzacție imobiliară, iar apartamentul se transformă într-unul fără valoare. În schimb, cele care au certificatul devin mai prețioase cu 10%. „Eu cred doar că este un act în plus pe care cei de la centru s-au apucat să ni-l impună. Ce pot să spun este doar că sper ca apartamentul meu să fie bine izolat, chiar și după ureche, pentru că, în sens contrar, nu mai am bani să repet operațiunea”, spune Alex Aminovici, din Reșița. Așadar, dacă blocurile tot și-au schimbat fațada și au devenit mai călduroase, proprietarii lor trebuie să dovedească cu acte că operațiunea s-a făcut ca la carte.

Cum se obține certificatul energetic?

Pe siteul Ministerului Dezvoltării există o listă cu toate firmele autorizate să elibereze astfel de certificate. Fiecare proprietar de apartament trebuie să contacteze una dintre aceste firme, care să îi acorde certificatul. Prețul obținerii lui, adică al evaluării termice, variază între 300 și 400 de euro, în funcție de perioada de timp în care oamenii au nevoie de act. Mai trebuie precizat faptul că, la tranzacțiile imobiliare care se fac fără certificatul energetic, notarii publici care legalizează actele își asumă întreaga răspundere față de încălcarea legii și riscă să fie sancționați. Reprezentanții UMAL au făcut demersuri să schimbe legea sau măcar să amâne data intrării ei în vigoare, dar acestea au fost respinse.  

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite