Orașul fără investitori, dar plin de hoți: Numărul mare de infractori ridică la Reșița un penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să reducă din costuri, Administrația Națională a Penitenciarelor construiește o pușcărie în oraș. Circa 500 de cărășeni sunt privați de libertate, iar numărul lor a stat la baza estimărilor care s-au făcut pentru evitarea consumului de bani publici.

Numărul tot mai mare al infractorilor determină statul să ia măsuri, astfel încât să evite costurile ridicate pe care le generează “plimbările” de la Penitenciarul Timișoara la instanțele din Caraș-Severin. Asta pentru că, în momentul de față, aproape 500 de cărășeni sunt privați de libertate și își petrec timpul la 100 de kilometri de județul de baștină.

Astfel că, sumele de bani publici “înghițite” fără justificare de criminali sau alte persoane certate cu legea sunt de ordinul zecilor de mii de lei. “Numai în 2010, am cheltuit cu deplasările persoanelor private de libertate, care se află în Penitenciarul Timișoara, peste 41.000 de lei. Asta înseamnă și drumuri făcute la Moldova-Nouă, la Bozovici sau în alte locații unde există instanțe de judecată ”, a precizat Florin Șerpe, șeful penitenicarului timișoarean. Astfel că, această motivație a stat la baza deciziei de ridicare a unui penitenciar chiar în Caraș-Severin.

Locația a fost deja aleasă și se află la ieșirea din Reșița, spre Timișoara, chiar în apropierea fostului abator. “Peniteniciarul se va ridica pe baza unui parteneriat public-privat și, probabil, va fi nevoie de organizarea unei licitații internaționale. Acest tip de penitenciare este preluat după modelul altor state ale Uniunii Europene, cum ar fi Franța”, precizează șeful Penitenciarului Timișoara.

Operativitate în instanță
Magistrații cărășeni văd cu ochi buni decizia de ridicare a unui penitenciar în orașul de pe Bârzava. Asta pentru că pe lângă costuri, judecătorii vor putea fi mai operativi în rezolvarea dosarelor.  “În condițiile acestea nu mai trebuie fixată o singură zi la Tribunalul Caraș-Severin pentru cauzele cu inculpați arestați. Totodată, nu vor mai fi atât de dese situațiile în care se vor fixa noi termene din cauza lipsei de procedură.

Pe lângă reducerea costurilor, putem vorbi de o gestiune mai bună a dosarelor și de operativitate în soluționarea lor”, a declarat Rustin Ciasc, președintele Tribunalului Caraș-Severin. În zilele următoare, se așteaptă publicarea unui ordin al ministrului, care să permită startul lucrărilor.

Joburi noi pentru reșițeni
Dacă potențialii investitori ocolesc Reșița, iar orașul este în deficit de locuri de muncă, noul penitenciar va rezolva o parte din această problemă. Odată cu finalizarea lucrărilor, între 200 și 500 de cărășeni vor putea obține un job. Astfel că, de la bucătari și până la paznici, psihologi sau asistenți sociali, va exista o paletă largă de opțiuni pentru un job stabil.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite