Prefectura caută soluții pentru Domașnea, unde crescătorii de animale au blocat drumul european cu vacile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din Domaşnea au discutat cu prefectul judeţului
Localnicii din Domaşnea au discutat cu prefectul judeţului

Scandalul dintre crescătorii de animale din Domaşnea şi edilul comunei a ajuns la mai marii judeţului. Comisia de control înființată de prefectul de Caraș-Severin s-a deplasat în comună, ca să analizeze modul în care primarul și aleșii locali au cheltuit banii publici.

Corpul de control al prefectului de Caraș-Severin s-a deplasat deja în comuna Domașnea ca să vadă dacă ceea ce reclamă crescătorii de animale este adevărat. „Oamenii noștri au fost în localitate, am primit și punctul de vedere al asociației care reclamă nereguli în ce privește cheltuirea banilor publici. Problema de acolo este încă în evaluarea noastră”, a spus subprefectul județului, Nicolae Merindeanu.

După ce săptămâna trecută membrii Asociaţiei Crescătorilor de animale din Domaşnea au blocat traficul pe Drumul European 70, aceştia l-au luat cu asalt pe prefectul judeţului în cursul acestei săptămâni, ca să-şi prezinte doleanţele. Cei aproape 70 de localnici îl acuză pe primarul comunei Domaşnea, Petru Lorinţi, de numeroase ilegalităţi. Principala problemă a oamenilor este aceea că edilul refuză să concesioneze asociaţiei 250 de hectare de pământ, loc destinat paşunatului.

„Am fost refuzaţi de fiecare dată. Mai mult decât atât, consilierii locali au emis o hotărâre prin care terenul se concesionează doar persoanelor fizice, exclus asociaţii", a spus Tudor Milulescu, din Domaşnea. Contactat telefonic, primarul comunei a spus că nu are timp de discuţii. Oamenii spun că reprezentanţii primăriei ar fi cheltuit milioane de lei din bani publici pe lucrări de întreţinere a păşunilor, lucrări care ar fi putut fi făcute gratuit de membrii asociaţiei, care deţin utilaje corespunzătoare. „Primăria a dat lucrările unor firme pe care le-a plătit cu bani grei. Am făcut sesizări peste sesizări. Păcat că cei de la Curtea de Conturi nu fac verificări anuale", a mai spus Tudor Milulescu

Comisie de control

Ioan Ţunea, prefectul judeţului, le-a spus oamenilor că între Instituţia Prefectului şi reprezentantul primăriei nu este o legătură de subordonare, ci una de colaborare. „Ceea ce pot eu să fac este să dau un ordin prin care să se înfiinţeze o comisie de control care să verifice cum s-au cheltuit banii încă din anul 2008. Sper ca până vineri să se reglementeze această situaţie", le-a spus prefectul localnicilor din Domaşnea. De asemenea, reprezentantul judeţului a mai adăugat că din această comisie vor face parte cei de la Curtea de Conturi, Comisia Antifraudă APIA Caraş-Severin şi, dacă lucurile nu sunt conform legii, se poate ajunge chiar şi la DNA.

Oamenii l-au ascultat pe prefect, dar au plecat cu îndoieli din sala de şedinţe a Instituţiei Prefectului. „De luni de zile ni se tot promite că se vor rezolva problemele noastre, dar nu se întâmplă nimic. Vremea trece şi noi rămânem fără subvenţii. O să-i duc animalele primarului, să le crească el", a spus unul dintre membrii Asociaţiei de Crescători de animale din Domaşnea.

Au blocat accesul pe Drumul European 70

Săptămâna trecută, localnicii au blocat unul dintre cele mai circulate drumuri din judeţ. Ei au dus câteva zeci de vaci în faţa primăriei şi le-au dat drumul acolo. Aceştia spun că dacă situaţia nu îşi găseşte soluţionarea şi dacă nu vor intra în posesia unui teren pe care animalele lor să pască, istoria se va repeta.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite