Proiect de un milion de euro pentru un port la Dunăre, în localitatea Pojejena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Pojejena va avea un port de un milion de euro.
Comuna Pojejena va avea un port de un milion de euro.

Ca să îmbunătățească relațiile dintre partea română și cea sârbă, autoritățile și-au dat mâna și au câștigat nu mai puțin de 17 proiecte transfrontaliere, cu fonduri europene. Cel care vizează construirea unui port are o valoare de peste un milion de euro.

Comuna Pojejena din Caraș-Severin va beneficia de un port la Dunăre, pentru îmbunătățirea relațiilor economice dintre cele două țări. Pe țărmul din Serbia, vaporașele vor ancora în orașul Kladovo, care este partener cu numărul trei în proiect. Inițiatorul proiectului este Consiliul Județean Caraș-Severin.

Relațiile dintre cărășeni și sârbi, de altfel, au fost strânse de-a lungului timpului, dar acum a sosit și timpul ca ele să apară și în acte. Astfel că, drumurile făcute în zilele de sâmbătă la Biserica Albă, amplasată la câteva zeci de kilometri de graniță, pot fi înlocuite de drumurile făcute pe apă. De altfel, pe lângă schimburile economice, comuna Pojejena a mai câștigat două proiecte care vizează dezvoltarea turismului. Valoarea acestora este sub un milion de euro, însă unul dintre ele vizează dezvoltarea turismului în toată Clisura Dunării, prin construirea unui punct de informare turistică.

Locuințe lacustre la Berzasca
Nu doar Pojejena este lideră la proicte europene, unul deosebit pentru turism are și comuna Berzasca. Administrația locală din Berzasca a câștigat un proiect european, a cărui valoare depășește 1,5 milioane de euro. De altfel, 800.000 de euro au ajuns deja în contul Primăriei. Amplul proiect vizează crearea unui complex turistic. În iunie 2011, iahturile vor debarca în Caraș-Severin, pe malul Dunării.

Proiectul imobiliar vizează malurile Dunării pentru ridicarea unei stațiuni, așa cum numai în Dubai mai vezi. Nu are încă un nume comercial, dar potrivit proiectului, turiștii se vor putea caza în bungalow-uri ridicate pe piloni. Viitoarea stațiune ar putea așeza Berzasca pe harta turistică a lumii Berzasca.

„Am primit deja o parte din bani și, pentru test, ca săvedem cum se comportă la apă, am înfipt câțiva piloni în Dunăre. Aceștia au fost aduși tocmai din Germania”, spune Gheorghe Furdui, primarul comunei Berzasca.

Edilul speră ca și oamenii să își găsească de lucru, odată ce complexul turistic este finalizat.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite