Reșițenii își fac pașapoarte să abandoneze sărăcia din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care apelează la Serviciul pentru Pașapoarte ca să primească actul de părăsire a țării este tot mai mare. Aproape 5.000 de cărășeni au trecut pragul serviciului numai într-un singur trimestru, astfel că de la începutul anului, numărul lor este mult mai mare.

Încă de la primele ore ale dimineții, cărășenii s-au înghesuit la Serviciul pentru Eliberarea Pașapoartelor Simple, ca să obțină actul de plecare din țară. De altfel, nivelul scăzut de trai a împins numai în trimestrul trecut, aproape 5.000 de persoane să plece din țară.

În aceeași situație este și familia Tureatcă, din Reșița. Oamenii vor să părăsească țara chiar și pentru o lună, ca să vadă și simtă că se poate trăi și mai bine. „Am venit să îi reînoiesc pașaportul fetiței noastre. În luna decembrie plecăm în Italia la soacra mea”, spune reșițeanca Anca Tureatcă, de 27 de ani.

De altfel, membrii familiei sale au mai fost și în alte țări, fie ca să își găsească un loc de muncă, fie doar să viziteze locuri mai frumoase decât în țară. În aceeași situație este și Ionuț Agripinei, de 34 de ani. „Nu mi-am găsit de lucru la Reșița, iar să stau în Timișoara nu îmi permit, din cauza chiriilor prea mari.
Mi-am depus dosarul la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar acum trebuie să îmi fac pașaport. Sunt locuri de muncă diponibile în Spania, în domeniul agriculturii”, spune reșițeanul, hotărât să plece în străinătate, ca să își caute normalitatea.

Fără concedii pentru angajați

„Ca să facem față volumului de muncă, angajații nu își iau concediu de odihnă și se lucrează peste program”, a declarat în această dimineață pentru „Adevărul de Seară Reșița”, comisarul șef Mircea Panete, șeful serviciului pentru Eliberarea Pașapoartelor Simple, din cadrul Instituției Prefectului Caraș-Severin.

Acesta a adăugat că lunile cele mai aglomerate din an sunt iunie-iulie, dar și decembrie. „De douăzeci de ani, situația este aceeași. Reșițenii vin în număr mare la serviciul nostru ca să își facă pașapoarte.

Ei pleacă în străinătate, mai ales în sezonul estival și de sărbătorile de iarnă”, a adăugat șeful serviciului.  


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite