Cariera militară are priză la tinerii reșițeni: “Mai bine în marină, decât la birou!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șase academii și școli militare din țară și-au trimis comandorii la Reșița, ca să atragă studenți. Bursa locurilor educaționale din Ministerul Apărării Naționale s-a organizat astăzi în premieră la Reșița și a adunat peste 100 de tineri. Sala Polivalentă din Reșița a fost luată cu asalt încă de la primele ore ale dimineții pentru bursa educațională a Ministerului Apărării.

Numărul mare de reșițeni interesați să ajungă militari și să își apere țara i-a uimit chiar și pe comandanții academiilor militare, prezenți pentru prima dată la Reșița. Chiar și fetele sunt interesate să își apere țara. Este și cazul Dianei Bășcăru, care visează să ajungă în marina română. Tânăra este elevă în clasa a XII-a, dar știe încă de pe acum că va fi admisă și va trece de examenul greu care o așteaptă, pentru că se pregătește intens.

“Vreau să lucrez la radio locație. Demult urmăresc probele de concurs, iar astăzi, în sfârșit am reușit să stau de vorbă cu comandorul de marină de la Constanța. Am primit o încurajare și sunt entuziasmată”, spune tânăra, de 18 ani. Și liceenii din localitățile limitrofe Reșiței au bătut zeci de kilometri ca să afle direct de la sursă cât de mare va fi efortul odată ce vor fi admiși în cadrul armatei.

“Sunt în ultimul an la Liceul “Tata Oancea” din Bocșa și sunt interesat de Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazu” din Alba-Iulia. Eu sunt unul dintre cei care vor să își apere țara”, spune David Bădiuță, din orașul vecin. În paralel cu bursa de la Reșița, și la Caransebeș s-a organizat o acțiune similară.

Premieră în Banat
Șefii școlilor din țară sunt pentru prima dată în Banat, unde iau parte la o astfel de bursă. “Studenții noștri sunt mai mult din zona Dobrogea și Oltenia. Numărul celor din Banat care vin să se încrie la școala forțelor navale este mic.

Tocmai de aceea am venit până la Reșița. Poate îi convingem pe tineri să vină la noi. Avel la dispoziție circa 40 de locuri pentru ei”, spune comandorul Școlii de Maiștri a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu” din Constanța, Marian Bardan.

Militari în pregătire
“Bursa locurilor educaționale din Ministerul Apărării Naționale se adresează tuturor tinerilor, băieți sau fete, cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani și ne bucurăm că mulți dintre cei din această categorie de vârstă sunt interesați de un job de militar”, a declarat Ion Pasăre, comandantul Centrului Milatar Județean Caraș-Severin. 

CRIZĂ
Odată ce armata nu mai e obligatorie, numărul celor care se înrolează este mult mai mic.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite