Joburile sezoniere salvează piața muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiștii economici preconizează o relaxare a pieței muncii în perioada următoare, datorită sezonului cald care se apropie. Și la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Caraș-Severin sunt posturi de camerist sau ospătar în zona Băile Herculane. Deși momentan numărul lor nu este foarte mare, joburile sezoniere în zonele turistice din afara țării le vin în completare.

Analiștii economici sunt de părere că inclusiv în momentul de față piața muncii s-a mai dezghețat față de sezonul de iarnă, atunci când cele mai multe societăți au oprit producția. Deși în momentul de față în Caraș-Severin sunt circa 12.000 de șomeri, o mare parte dintre aceștia vor putea opta pentru un job de sezon în țări dezvoltate din punct de vedere turistic, cum ar Grecia sau chiar Austria. Spre exemplu, familia Alexandru merge în fiecare vară în Austria, ca să lucreze la o pensiune.

„De trei ani, pe perioada verii mergem să lucrăm la pensiunea unei familii din Austria. Membrii familiei se descurcă singuri cea mai mare perioadă a anului, însă vara când numărul turiștilor este mare au nevoie de ajutor. Soția mea este cameristă, iar eu îi ajut la restul lucrurilor casnice, unde nevoie de forță. La pensiunea respectivă se produce inclusiv vin de casă.

Din iulie și până la finele lui septembrie lucrăm pe 1.000 de euro pe lună și este convenabil”, spune Adrian. Analiștii economici spun și ei că lucrurile se vor îmbunătății.

„Joburile sezoniere vor ajuta mult la dezghețarea pieței muncii. De fapt, simt o relaxare în general în România în ceea ce privește deblocarea de posturi. Numărul de șomeri este puțin mai mic decât în iarnă”, a declarat Cristian Orgonaș, analist economic.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite