Peste 200 de angajați scandează lozinci pe holul finanțelor din Caraș-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit liderilor sindicali din finanțe, negocierile dintre ei și ministrul de finanțe au eșuat, astfel că deși discuțiile vor continua și astăzi, Reșița aderă la mișcarea de protest care are loc în mai multe orașe din țară. Angajații nu au autorizație pentru grevă, așa că se limitează la a ieși doar pe holurile instituției. 

UPDATE, ORA 14.30

„Această grevă mă pune pe drumuri, am vrut doar să plătesc impozitul pe venit”, spune supărat Ion Zgârță, un reșițean de 68 de ani, administrator unui bloc din oraș. Și Carmen Racz a fost pusă în aceeași situație. „Sunt supărată pentru că am fost ținută la uși. Aveam de rezolvat mai multe probleme aici. Acum, va trebui să fac încă un drum. Noroc că stau în aporpiere”, spune reșițeanca. 

UPDATE, ORA 10.30

Tăierile salariale i-au făcut pe cei aproximativ 400 de angajaţi ai Finanţelor Publice să oprească activitatea şi să stea pe holul instituţiei până cînd ministrul găsește o soluție și pentru ei. „La Reşiţa aproximativ 200 de angajaţi au decis să oprească activitatea şi să fie solidari cu colegii de la Bucureşti şi din toată ţara“, a declarat în această dimineață pentru „Adevărul de Seară Reșița”, Angela Bujor, liderul de sindicat de la finanțe. Oamenii sunt supăraţi că nu mai au din ce trăi şi cu ce să-şi plătească cheltuielile. „Eu am 21 de ani de vechime, doi copii și un salariu de 573 de lei, iar curentul nu l-am plătit de trei luni. Să îmi explice mie cum se poate trăi din acești bani“, spune Camelia Păun, secretară, 41 de ani. Angajaților de la finanțe li s-au alăturat și cei din Primăria Reșița, în semn de solidaritate.

Zi de salariu, amânată
Deoarece angajaţii Finanţelor Publice au oprit activitatea, alţi bugetari nu-şi vor primi astăzi banii. Camelia Trentea, lider sindical în cadrul Primăriei Reşiţa spune că este conştientă de acest lucru şi nu o deranjează atâta timp cât acest protest van trage un semnal de alarmă. „Suntem dispuşi să fim solidari cu colegii noştri. Ştim că sunt zile în care trebuie să se livreze salarii, dar faptul că nu primim banii la timp nu ne deranjează foarte mult“, spune Camelia Trentea.

ORA 09.25

Angajații din Primăria Reșița li se alătură celor de la finanțe în protestul lor, astfel că la ora 10.00, câteva zeci de funcționari publici din administrația locală se adună pe platoul din fața municipalității ca să se îndrepte spre finanțe. "Toți angajații și-ar dori să vină în Valea Domanului, însă noi nu am luat decizia să întrerupem activitatea. Doar câteva zeci vor pleca spre finanțe", a declarat în această dimineață Camelia Trentea, președintele Sindicatului Liber din Primăria Reșița.

ORA 07.00

Negocieri eșuate

După ce în această săptămână doctorii de la Spitalul Județean Reșița au protestat spontan în curtea instituției, astăzi a venit rândul angajaților de la Direcția Generală a Finanțelor Publice din Caraș-Severin. Discuțiile cu ministrul au fost inutile și nu s-a ajuns la o concluzie în ceea ce privește stimulentele pe care le primesc. "Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală, celor care au o contribuţie substanţială la realizarea veniturilor la bugetul de stat. În momentul de faţă, România este pe ultimul loc la încasări la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria având 40%. Trebuie să avem criterii de eficienţă. Această instituţie trebuie restructurată, reorganizată, ca să fie o instituţie apreciată de contribuabili, pentru a nu fi în situaţia de a tăia cheltuielile instituţiilor publice şi toate instituţiile să funcţioneze în condiţii de normalitate", a susţinut ministrul de Finanţe după discuţii.

Întâlniri cu ușile închise

În circa o oră, președintele CNS Cartel Alfa Caraș-Severin intră în discuții cu liderii sindicali de la Direcția Generală a Finanțelor Publice. "Vom stabili exact ceea ce avem de făcut, dar cel mai probabil vom suspenda activitatea administrației financiare Reșița", a declarat Marian Apostol.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite