Minoritatea maghiară se pregăteşte să intre în Postul Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maghiarii au sărbătorit în acest weekend balul de Făşang. Acțiunea lor a dat tonul și altora de acest gen, pentru că în săptămâniile viitoare nemții le urmează modelul, iar ultimii care vor celebra Fășangul sunt ortodocșii.  Manifestarea este una dintre acţiunile organizate înaintea intrării în Postul Paştelui, dar este și un ceremonial de primavară.

„De obicei, pregătirile pentru Făşang încep cu două săptămâni înainte. Manifestările dedicate acestui moment alungă iarna şi, o dată cu ea, toate spiritele rele”, spune Petru Nagy, preşedintele Asociaţiei Culturale a Maghiarilor Platanus, din Reşiţa, aparţinând UDMR Caraş-Severin.

Programul a fost unul diversificat şi a cuprins, pe lângă tradiţionala paradă a portului popular şi a măştilor, dansuri tradiţionale maghiare de la deal şi câmpie, un spectacol de „ţiteră”, un instrument popular maghiar din zona de şes, susţinute de către o formaţie din Timişoara, dar şi un spectacol de dansuri şi cântece ţigăneşti, susţinut de Ansamblul „Ghiocelul” din Reşiţa. La miezul nopţii a avut loc Alaiul Măştilor, acestea fiind premiate de către organizatori

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite