Criza economică a lăsat pe drumuri sute de funcționari publici din administrația cărășeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Și în sectorul privat s-au făcut disponibilizări.
Și în sectorul privat s-au făcut disponibilizări.

În luna decembrie a anului trecut, în Caraş-Severin, AJOFM a publicat aproape 500 de joburi vacante, în comparaţie cu cele aproximativ 150, în această lună. Sute de angajaţi din administraţia publică locală şi-au pierdut locul de muncă, la nivelul judeţului Caraş-Severin.

În luna iulie a acestui an, cei mai afectaţi de anunţul disponibilizărilor au fost funcţionarii publici. Potrivit situaţiei, transmise de Instituţia Prefectului, din Consiliul Judeţean Caraş-Severin au fost propuşi pentru concedieri 193 de persoane, din Primăria Reşiţa - 130, Caransebeş – 162, Oţelu-Roşu – 155, Băile Herculane – 86, Anina – 52, Oraviţa – 24, Bozovici – 20, Bocşa – 13, Armeniş – 4, Bănia – 1, Dalboşeţ – 1, Zăvoi – 11, Zorlenţu-Mare – 4, Teregova – 1.

Potrivit noii legislaţii, care stabileşte numărul maxim de posturi admise, în Caraş-Severin sunt primării care ar trebui să mai angajeze personal, însă acest lucru nu este posibil, deoarece, posturile sunt blocate.

“Este posibil ca aceste cifre să nu coincidă strict cu realitatea, având în vedere că unii primari vor încerca, probabil, să externalizeze anumite servicii. De asemenea, primăriile care derulează proiecte europene, au posibilitatea să menţină personal în plus”, a declarat la acel moment Paula Neamţu, directorul de cancelarie al prefectului de Caraş-Severin.

 La numai câteva zile, din cei 215 angajaţi ai Serviciului Poliţiei Comunitare, nici măcar 100 de comunitari nu mai aveau să rămână la Primăria Reşiţa, după disponibilizări. Potrivit legii, numărul poliţiştilor comunitari nu poate fi mai mare decât unul la 1.000 de locuitori. Astfel, la Reşiţa au rămas cel mult 83 de angajaţi.

Poliţia Comunitară din Reşiţa este prima la care poate fi avansat deja un număr al persoanelor care urmează să intre în şomaj. „În prezent, la acest serviciu lucrează 215 persoane, însă numărul lor va scădea drastic. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu alte servicii din subordinea Primăriei Reşiţa”, spune edilul şef, Mihai Stepanescu.
Deşi numărul oficial al celor care vor părăsi serviciul public nu se cunoaşte încă, legea dă clar directivele în acest sens. „Potrivit Legii 63, numărul poliţiştilor comutari care deservesc comunităţile locale nu poate fi mai mare decât unul la 1.000. Asta, pentru oraşul de pe Bârzava înseamnă cel mult 83 de angajaţi”, a adăugat primarul.

Încep negocierile
Potrivit liderului sindical al Cartel Alfa Caraş-Severin, Marian Apostol sunt importante criteriile pe baza cărora se fac reducerile de personal. „Poliţiştii comunitari mi-au solicitat în mod expres să fac parte din comisia de negociere cu conducerea Reşiţei, pentru că se tem de subiectivismul care ar putea apărea în stabilirea celor care rămân”, a subliniat liderul sindical.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite