Statul cerșește cei 800.000 de lei de care a fost “furat” cu tutunul sârbesc adus de rețeaua Halăs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei şapte membri ai grupării Halăs au ajuns astăzi, din nou, în faţa instanţei cărăşene. Aceştia au prejudiciat statul cu cel puțin 800.000 de lei prin faptul că au introdus în ţară pachete de ţigări netimbrate. Acum însă, a venit rândul celor de la finanțe să își recupereze banii de care statul roman a fost păgubit. 

Cosmin Bolosin, apărătorul lui Cristian Szilagyi, unul dintre contrabandiștii celei mai puternice rețele de contrabandă din zona Oravița-Naidăș, spune că Direcţia de Finanţe Publice Caraş-Severin s-a constituit parte civilă. „S-a disjuns partea penală de partea civilă.

Prejudiciul de care se face vorbire este calculat cu accize şi TVA, iar acest lucru ne duce la o sumă finală. Avem cereri de restituire a unor bunuri, autoturisme, ce au fost indisponibilizate de organele de urmărire penală, noi cerând ca aceste bunuri să fie restituite incultaţilor cu toate că ele au fost lăsate în custodie“, a declarat Cosmin Bolosin.
Pe mână cu polițiștii de frontieră

Poliţiştii corupţi de la Vama Naidăş, pe care membrii grupului Halăs îi plăteau cu 2.500 de euro pentru a le proteja transporturile de ţigări de contraband sunt în continuare în arest. Avocaţii poliţiştilor lor se plâng că este inadmisibil ca traficanţii de ţigări să fie liberi, în timp ce poliţiştii în spatele gratiilor.

Polițiști reținuți pentru contrabandă
Cu noaptea-n cap, la începutul lunii martie, zeci de mascați au luat cu asalt mai multe localități din Caraș-Severin. Cu această acțiune, ei au continuat ceea ce au început colegii lor de la Direcția Națională Anticorupție în luna februarie. Asta pentru că, printre persoanele vizate se află nici mai mult, nici mai puțin de șase vameși și polițiști de frontieră, care au înlesnit intrarea tutunului de contrabandă în țară. Întreaga acțiune s-a lăsat nouă arestări și se întinde cu audieri pe parcursul întregii zile.

“Este vorba despre destructurarea unui grup infracţional organizat, implicat în săvârşirea infracţiunilor de criminalitate organizată, din sfera contrabandei cu ţigări”, a declarat în această dimineață Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin. Cele nouă persoane pentru care procurorii au dat mandate de aducere vor fi conduse la sediul DIICOT, Biroul Teritorial Caraş-Severin pentru audieri.

În relații cu Halăs
Descinderile din 10 martie din localităţile din zona Naidăş-Oraviţa sunt rezultatul declaraţiilor pe care Florian Halăs le-ar fi dat în ultima vreme procurorilor. Cel puţin aşa susţin surse apropiate anchetatorilor. Potrivit acestora, Florian Halăs şi membrii grupului condus de fostul fotbalist a lui AS Oraviţa nu se mai oboseau să treacă ţigările de contrabandă prin Vama Naidăş.

Aceştia preferau să introducă ţigările în ţară cu căruţa, prin zona liberă, care era păzită de poliţişti de frontieră ce şi-au dat mâna cu contrabandiştii. Numele agenților corupți ar fi fost dezvăluite anchetatorilor tocmai de către Florian Halăs, pe care instanţa se încăpăţânează să-l ţină după gratii din luna septembrie a a anului trecut.

“Biroul Teritorial al DIICOT Caraş-Severin a efectuat trei percheziţii domiciliare şi a luat măsuri pentru punerea în aplicare a nouă mandate de aducere, activităţi ce sunt desfăşurate într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat, implicat în săvârşirea infracţiunilor de criminalitate organizată, din sfera contrabandei cu ţigări”, a declarat Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.

Reținuți încă din 2010

Membrii celui mai bine organizat grup din zona Naidăş-Oraviţa, aşa cum vorbesc anchetatorii despre lotul Halăs, au fost reţinuţi în urma descinderilor din data de 9 septembrie. Şapte dintre cele 14 persoane conduse de mascaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au fost prezentate Tribunalului Caraş-Severin cu propunere de arestare preventivă.

Cosmin Ionel Bumbu, Florian Halăs, Dalibor Titel Jurcă, Radu Ștefan Muntean, Cristian Szilagyi, Petru Tare și Pavel Țunea au fost arestaţi preventiv şi de atunci tot încearcă să obţină eliberarea condiţionată.

“Prejudiciul estimat prin neplata taxelor şi accizelor la bugetul de stat este de aproximativ 800.000 lei”, Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt IPJ Caraş-Severin       






Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite