Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda rămân după gratii până la 20 februarie (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii companiei reşiţene au adunat mii de semnături prin care cer anchetarea în  libertate a lui Chebuţiu şi Preda. Cererile de eliberare sub control judiciar ale celor doi directori ai uzinei vor fi însoţite de tabelele prin care ucemeriştii îşi arată solidaritatea.

UPDATE, ora 12.30

Directorii UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, omul de afaceri libanez Said Baaklini şi Eugen Bogatu, directorul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, implicaţi în dosarul returnărilor ilegale de TVA, rămân în arest. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să le prelungească mandatele de arestare preventivă până în 20 februarie. Chebuţiu şi Preda au fost prezenţi şi ieri în faţa instanţei cu cereri de eliberare provizorie sub control judiciar. Ambele cereri au fost respinse de magistraţi.

UPDATE, ora 21.15

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins astăzi, cererile de eliberare provizorie sub control judiciar pe care le-au formulat cei doi şefi ai UCMR. Arestaţi preventiv până la data de 29 ianuarie, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au declarat recurs împotriva deciziei magistraţilor prin care le-a fost refuzată eliberarea condiţionată.

Sub protecţia anonimatului, angajaţii uzinei reşiţene vorbesc despre semnăturile de susţinere a celor doi şefi care se adună începând de miercuri. Mare parte dintre angajaţi pare să fi refuzat să ceară instanţei eliberarea lui Chebuţiu şi Preda, iar cei mai mulţi dintre cei care au dat au iscălit pe tabel au făcut-o de frică. "Eu nu am semnat nimic. Direct nu s-au făcut presiuni, dar ni se sugerează că ar fi bine să semnăm. Nu înţelegem de ce ni se cere asta, mai ales că trebuie completat până şi codul numeric personal. Nu era oare suficient să ne ia marca de la legitimaţie? Ne e frică, pentru că toată lumea se teme că aceia care nu au semnat vor avea de suferit, probabil că vor fi primii pe lista eventualelor disponibilizări. Se zvoneşte că se vor trage bani din salariu pentru a li se plăti cauţiunile celor doi. Nu suntem de acord cu asta. Eu luni nu am avut ce să dau copiilor de mâncare", susţine o angajată a SC UCMR SA.

Trandafir Ostoia, preşedintele Sindicatului Liber UCMR, îi linişteşte însă pe angajaţi. "Nu e nicio presiune şi nu se pune problema plătirii de către angajaţi a vreunei cauţiuni. Nu se va trage niciun ban din salariu, oamenii să stea liniştiţi", a dat asigurări Ostoia


Trandafir Ostoia spune că uzina întâmpină dificultăţi

image

Ora 10.00

Toţi angajaţii UCM Reşiţa, mai puţin cei ai clubului sportiv al companiei, şi-au primit până acum salariile şi bonurile de masă, chiar dacă au existat mici întârzieri. Nimeni nu poate garanta însă că la fel se va întâmpla şi de acum încolo.

Menţinerea în arest a lui Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, preşedintele-director şi directorul executiv al SC UCM Reşiţa SA, pune în pericol bunul mers al uzinei, susţine avocata Zamfira Stepanescu, şi salariaţii se tem că nu-şi vor mai primi lefurile.

“Este o chestiune pur independentă. Oamenii îşi manifestă prin aceste semnături susţinerea faţă de conducere. Oamenii cer prin aceste semnături ca şefii lor să fie anchetaţi în stare de libertate”, a precizat Trandafir Ostoia, preşedintele Sindicatului Liber UCMR.

“Acţiunea a început miercuri. Deocamdată oamenii îşi iau banii, dar e o treabă provizorie şi, dacă va fi aceeaşi incertitudine la nivelul conducerii, UCMR o să aibă probleme”, adaugă Jivomir Tovladiat, preşedintele Sindicatului Reşiţa 1771.

“Există vreo 80-90 de caracterizări trimise de partenerii de afaceri care vorbesc despre încrederea pe care au avut-o în cei doi directori de la UCMR”, susține avocata Zamfira Stepanescu.

Șefii UCMR se disociază de grupul de la Constanța

Şefii UCMR, arestaţi în dosarul fraudei de 60 de milioane de euro, se disociază de grupul de la Constanţa. Anca Boagiu a aflat de afacerea dubioasă a motoarelor vândute de uzina reşiţeană şi a luat imediat legătura cu senatorul Mircea Banias.

În dosarul motoarelor cumpărate de Said Baaklini de la UCM Reşiţa apar nume tot mai importante, implicarea lor demonstrând că afacerea a fost cusută cu aţă albă. Potrivit Realitatea TV, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a aflat despre motoarele pe care omul de afaceri libanez se chinuia să le scoată din ţară cu complicitatea şefilor din Portul Constanţa.

În dosarul întocmit de procurorii DNA ar exista o convorbire dintre ministru şi senatorul Mircea Banias, acuzat în aceeaşi cauză pentru favorizarea infractorului. “M-am săturat de mizeriile omului tău din port. El, şeful ANAF Constanţa şi cel cu feribotul sunt toţi înţeleşi… cretinii dracului”, i.ar fi spus Anca Boagiu senatorului Banias.

În ciuda acestei interceptări, care demosntrează că nimeni nu a fost străin de afacerea dintre UCMR şi firma lui Said Baaklini, nici ministerul, nici şefii din port nu au făcut referire la cazul motoarelor UCMR cu ocazia bilanţului de sfârşit de an.

Fără legături cu Baniaș    
Şefii uzinei reşiţene, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, susţin că nu au nicio legătură, nici cu senatorul Banias, nici cu Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, arestat şi el recent în acelaşi dosar.

“Tot ce s-a întâmplat în port nu are nicio legătură cu noi. Noi, UCMR-ul, ne disociem de grupul de la Constanţa, cu care nu ne-am cunoscut şi nu ne-am întâlnit niciodată. Toate exporturile pe care noi le-am făcut le-am lucrat personal, fără vreunul din membrii grupului de la Constanţa”, precizează Zamfira Stepanescu, avocatul lui Chebuţiu şi Preda.

Preda, deconspirat de Baaklini
 Mai mult decât atât, apărătorul şefilor ucemerişti susţine că, pentru Chebuţiu şi Preda toate obligaţiile şi răspunderile s-au încheiat la poarta uzinei, acolo unde motoarele au fost încărcate de angajaţii lui Baaklini.

În dosar există însă o declaraţie a lui Baaklini potrivit căreia Preda a discutat personal cu şeful Autorităţii Naţionale în domeniul Controlului Exporturilor de produse cu dublă utilizare (ANCEX), Radu Ancuţa.

“Această convorbire s-a purtat de pe telefonul meu mobil cu conducătorii SC UCM Reşiţa SA. Eu însumi l-am sunat pe domnul Preda şi acesta a purtat de pe telefonul meu mobil o convorbire, dar cu domnul Ancuţa. Acesta din urmă a ieşit din încăperea în care mă găseam şi nu ştiu ce au discutat cei doi”, a declarat Baaklini.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite