Inspectorii de la fisc pun sechestru și pe bunurile SC Turist Semenic SA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După sechestrul care a fost pus pe bunurile firmelor din grupul Uzinei Constructoare de Mașini Reșița, inspectorii de la fisc au luat o nouă decizie de executare silită a rău platnicilor la bugetul consolidat al statului. În această situație se află și SC Turist Semenic SA, societate care va rămâne fără un teren amplasat în zona turistică Văliug-Semenic.

“Datoriile totale la bugetul consolidate al statului pe care firma le are sunt ]n valoare de 884.507 lei, iar în contul lor, Direcția Finanțelor Publice a pus sechestru pe un teren al societății”, a declarat pentru “Adevărul de Seară Reșița”, Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt al finanțelor din Caraș-Severin. Terenul are o suprafață de 8964 de metri pătrați și este amplasat în extravilanul comunei Văliug.

De altfel, cei de la fisc au mai organizat o licitație, dar nimeni nu s-a arătat interesat să îl cumpere. Astfel că, acum, potrivit legii, valoarea lui este mai mică cu 25%. Prețul de pornire al licitației este de aproximativ 580.000 de lei.

Oficial, reprezentanții firmei nu dau detalii despre acest subiect, dar spun că, potrivit legii ar fi pregătit deja un plan de eșalonare a datoriei pentru cinci ani, iar terenul va rămâne, de fapt, ca și garanție că datoria este achitată. “Din păcate nu vă putem oferi detalii despre acest subiect pentru că aceasta este regula firmei”, a declarat Maria Gorcun, administratorul SC Turist Semenic SA.

Reprezentanţii fiscului, care nu mai tolerează neplata, recurg la măsuri extreme în cazul Uzinei Constructoare de Mașini. Casa de Cultură a Sindicatelor se află sub sechestrul statului. Aceeaşi soartă o au şi unele proprietăţi ale UCM Turnate şi Gerasis.
După ce numele UCMR a fost asociat cu corupţia la nivel înalt într-un dosar de evaziune fiscală, o altă problemă cu care se confruntă compania sunt datoriile „grele”.
Acestea se ridică la 253 de milioane de lei, potrivit ANAF. Pe lângă asta, şi alte firme din grup au datorii de milioane. Cu eforturi consistente, o parte dintre datorii a fost acoperită până la această dată. În ciuda acestui fapt, mai multe bunuri ale UCMR sau ale firmelor din grup au ajuns sub sechestrul celor de la finanţe. Este soarta Casei de Cultură a Sindicatelor, situaţie în care se află şi alte proprietăţi ale uzinei.

Firmele afectate
Numai la UCM Turnate SRL valoarea creanţelor se ridică la aproape 2,7 milioane de lei, astfel că procesele verbale de sechestru din partea celor de la fisc nu au întârziat să apară. „O forjă şi terenul aferent acesteia sunt vizate de măsurile pe care le-am luat. Deocamdată am emis doar procesele verbale pentru sechestru. Bunurile nu sunt scoase încă la vânzare. Măsura noastră e o garanţie că ne vom recupera banii”, a declarat Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Finanţelor Publice Caraş-Severin.

Pe lângă forjă, în cadrul acestei firme, şi turnătoria are aceeaşi soartă. La finele săptămânii trecute apăruseră chiar zvonuri că cele două maşini ale UCM Racing Team ar fi sub sechestru, însă între timp lucrurile s-au îndreptat şi o parte din datorii a fost stinsă. Şi Hydro- Engineering S.A, a cărei datorie se apropia de 1,5 milioane de lei, a scăpat de urmărirea fiscului.
În momentul de faţă, pe lângă UCMR şi UCM Turnate, alte două societăţi au ajuns sub sechestru. Este vorba despre SC Gerasis SRL, care produce mobilă, în cazul căreia este vizată chiar hala de producţie, cu tot cu teren, şi o firmă de pază. „În acest caz, valoarea bunurilor sechestrate este de 958.191 de lei”, a adăugat reprezentantul finanţelor publice.

Fără disponibilizări

„În discuţiile avute separat cu directorii de firme din cadrul grupului nu s-a rostit cuvântul disponibilizare. În contractul colectiv de muncă, se prevede anunţarea cu 45 de zile calendaristice intenţia de a reduce numărul de angajaţi, ceea ce nu s-a întâmplat”, a spus preşedintele Sindicatului Liber din UCMR, Gheorghe Despa


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite