Şpagă de 47.000 de euro, perfectată pe holul Tribunalului Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Romeo Dunca a făcut dezvăluiri incredibile în timpul audieriei sale în calitate de martor-denunţător în cazul de corupţie din Primăria Zăvoi. Dunca a povestit cu lux de amănunte cât de lacom este primarul Antonie Bunei şi ce servivii i-a făcut acestuia.

Mai bine de şase ore a răspuns Romeo Dunca întrebărilor instanţei Tribunalului Caraş-Severin, procurorului DNA şi avocaţilor celor opt inculpaţi judecaţi pentru luare de mită, respectiv complicitate la dare şi luare de mită. Mărturiile omului de afaceri au fost uluitoare, desfiinţând pur şi simplu declaraţiile inculpaţilor de la termenul precedent, când niciunul nu a recunoscut că ar avea vreo vină.

Mai întâi, Dunca a povestit despre serviciile pe care i le-a solicitat la început primarul Antonie Bunei. “La sfârşitul anului 2007, după ce primul contract de asociere a fost semnat, mi-a cerut un favor, să repar o maşină Leganza.

Mi-a solicitat să fac o reparaţie capitală a motorului maşinii. A costat cam 2.000 de euro. Am făcut asta pentru că Antonie Bunei mi-a spus că voi avea nevoie de sprijinul lui. Mi s-a cerut şi chitanţă şi factură când s-a ridicat maşina, fără să plătească nimeni. Am crezut că fac un bine Primăriei, dar când am văzut că nu e plătită reparaţia, m-am gândit că, probabil, banii au ajuns în buzunarul primarului”, a spus Dunca. 

Pretenţii tot mai mari
Nu a fost singura solicitare, iar pretenţiile lui Antonie Bunei au crescut semnificativ. “Câteva luni mai târziu mi-a spus că ar fi bine să-i cumpăr un teren de ceva mai mult de 1.000 de metri pătraţi pe care îl avea în Poiana Mărului. Nici nu ştia unde e terenul. Am plătit acel teren fără a-l vedea. Mi-a sugerat să cumpăr acel teren pentru că avea mare nevoie de bani, iar eu urma să am mare nevoie de el.

Am plătit în jur de 20.000 de euro, prin bancă”, a dezvăluit omul de afaceri. Aflat şi el în sală, Bunei s-a schimbat la faţă şi nu-i venea să creadă că Dunca spune tot, chiar şi ceea ce încă nu ştiau anchetatorii.

Şpagă pentru toată lumea
Potrivit lui Romeo Dunca, primarul Zăvoiului i-a cerut pentru prima dată mită când a aflat că se doreşte rezilierea contractului de asociere între firma sa şi Primărie. “Am fost în biroul primarului şi mi-am manifestat teama că va fi reziliat contractul. Mi-a spus că dacă doresc să nu fie reziliat contractul, trebuie să plătesc mită consilierilor locali.

Mi-a spus concret că trebuie să plătesc consilierilor. Mi-a spus că mă va costa cel puţin 20.000 de euro. A spus că la banii mei pot plăti 50.000 de euro, pentru ca el să rezolve cu consilierii, să-mi semneze din nou contractul. Mi-a spus că nu poate da numai la ai lui, ci trebuie să dea la toată lumea, la consilieri, la secretar, la contabilă şi nu mai ştiu cui şi să-i mai rămână şi lui ceva. Se referea că nu trebuie să dea bani numai celor “controlaţi” de el. Am hotărât să dau această sumă de bani pentru a putea investi”, a spus Dunca în faţa instanţei.

Mită în rate
Până la urmă, cei doi s-au înţeles pentru o şpagă de 47.000 de euro. Au convenit ca 20.000 de euro să fie plătiţi la semnarea contractului şi restul în momentul când se elibera autorizaţia de construcţie.

“A spus că e OK şi să aduc cei 20.000. A scris chiar pe un bileţel data de 31 martie 2010 până când să elibereze autorizaţia de construcţie şi suma de 27.000 de euro pe care trebuia să i-o mai dau”, a afirmat omul de afaceri. Antonie Bunei se grăbea să pună mâna pe bani. “Mă tot suna să întrebe când îi aduc banii, cei 20.000. Am vrut să fac cumva să fie de faţă un om de încredere, care să ne ştie pe amândoi. M-am întâlnit cu Nelu Gherga pe aeroport, i-am spus că am 20.000 de euro pentru primar, dar că nu am încredere în el.

I-am spus să ţină el banii, să vadă primarul că îi am, să semneze contractul şi că eu îl sun să vină să-i dea banii primarului. I-am dat 17.000 lui Gherga. Acesta i-a spus primarului: “Uite primare, banii sunt la mine până semnezi contractul”. Primarul a acceptat foarte repede asta”, a mai mărturisit denunţătorul.

Premieră în istoaria şpăgii

La acea întâlnire de la Primăria Zăvoi s-a convenit şi cum aveau să procedeze. Noul contract de asociere între firma lui Romeo Dunca şi Primăria Zăvoi trebuia să fie semnat la Tribunalul Caraş-Severin, unde omul de afaceri urma să renunţe la procesul pe care i-l intentase primarului după rezilierea primului contract. Abia atunci, Gherga îi dădea lui Bunei cei 17.000 de euro. Aşa s-a şi întâmplat.

“Contractul s-a semnat pe banca de pe holul Tribunalului. Noi chiar glumeam atunci că primar ca la Zăvoi nu e niciunde, că e o premieră, că noi am semnat un contract după care urma să se ia mită chiar într-un tribunal.

A fost o tocmire ca la uşa cortului pe holul Tribunalului. Când am ieşit din sală l-am sunat pe Gherga şi i-am spus că totul e rezolvat şi să-i dea banii. Am mers în parcul din apropierea Tribunbalului, l-am sunat din nou pe Gherga şi i-am dat telefonul primarului, care i-a confirmat lui Gherga că e totul OK”, a mai mărturisit Romeo Dunca.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite