Primarul Ioan Borduz anchetat de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că, pe lângă centrul de informare edilul a mai ridicat o piață, dar și o fântână s-a ales o anchetă. Ioan Borduz susține că toți banii i-a cheltuit în folosul comunității locale și că nu înțelege de ce s-a ales cu această plângere penală.

Ioan Borduz, primarul comunei Farliug a fost chemat la DNA sa dea cu subsemnatul pentru că ar fi deturnat fonduri europene. Asta pentru că, în plus față de centrul de informare, care ar fi trebuit ridicat din banii de la UE, edilul a mai construit și alte obiective pe care le-a apreciat ca fiind necesare pentru comunitatea sa.

“Nu înțeleg de ce a trebuit să dau cu subsemnatul, când proiectul transfrontalier a prevăzut foarte clar promovarea produselor tradiționale. Centrul de informare l-am amenajat în Casa de Cultură din Dezești, localitate care aparține de Fârliug, iar pe lângă reabilitarea imobilului respectiv, am mai amenajat o fântână frumoasă, cu țășnitoare și am acoperit piața unde se țin târguri, iar producătorii locali își promovează produsele.

Nu văd nimic greșit în asta și, cu atât mai mult, nu văd să fie vorba despre vreo deturnare de fonduri europene”, spune revoltat primarul, Ioan Borduz, care se simte hărțuit de declarațiile pe care trebuie să le dea pe la Direcția Națională Anticorupție. 

Jumătate de million de euro pentru comună
Valoarea proiectului transfrontalier este de 450.000 de euro. Potrivit oficialilor de la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, proiectul a fost depus pe Programul PHARE  2004-2006, iar din punctul lor de vedere el s-a încheiat. Subiectul pare a fi unul taboo pentru reprezentanții biroului de presă, care au adăugat că DNA verifică aleatoriu anumite proiecte care se realizează cu finanțare europeană. 

Deocamdată, însă, oficialii de la Direcția Națională Anticorupție, biroul teritorial Timișoara se abțin de la vreun comentariu. “Nu vă pot da niciun detaliu în faza de cercetare a cauzei”, spune șeful DNA din orașul de pe Bega, Adrian Schiffbeck. Până când DNA să aibă un rezultat official, în comuna Fârliug se organizează târguri peste târguri în piața proaspăt acoperită. Ioan Luca, de 42 de ani, este producător local și este încântat că are o piața modernă unde să și vândă ceea ce produce.

Producătorii au unde să își expună marfa
“Am participat la târgul de toamnă cu brânză, țuică produsă autohton, dar și cu carne. Au fost cumpărători din Reșița, Lugoj și Caransebeș. Am avut vânzare bună, știți cum e, noi din asta trăim și, în plus, pe lângă producătorii din Fârliug au mai venit și cei din zonă. Toți avem aceleași beneficii”, spune Ioan Luca, de 42 de ani, un localnic din comuna Fârliug.

Și Ionela Marcu, de 30 de ani, din Fârliug, este de părere că ceea ce s-a amenajat în comună le este benefic producătorilor locali. "Noi suntem producători de fructe și legume proaspete pentru întreg județul Caraș-Severin și, anual, am participat la toate târgurile organizate în comună. Din 2009, ne vindem marfa și din asta trăim. Este bine că s-a amenajat așa ceva în comună", spune tânăra producătoare.

“Nu am făcut altceva decât să ne promovăm produsele locale și zona”, Ioan Borduz, primar Fârliug.

UPDATE ORA 11.30 Precizări BRCT Timișoara
“Proiectul s-a implementat în perioada 28.08.2007- 27.08.2009 în localităţile Fîrliug şi Dezeşti în judeţul Caraş-Severin. În perioada de implementare, proiectul a fost verificat în conformitate cu procedurile specifice ale Programului de Vecinătate România - Republica Serbia 2004-2006, iar concluziile implementării proiectului se află în Rapoartele de control efectuate de către reprezentanţii BRCT Timişoara.

Toate aceste rapoarte au fost înaintate către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (în acest moment Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului), în calitate de Autoritate Contractantă a proiectului. În conformitate cu prevederile contractului de grant Art. 16. alin 2, aceste Rapoarte pot fi puse la dispoziţia organelor de control abilitate.

În acest moment, proiectul nu se mai afla în monitorizare, el fiind finalizat. Totuşi, la solicitarea Autorităţii Contractante (MDRT), se pot efectua vizite ex-post, în vederea verificării sustenabilităţii proiectului”, a declarat Dani Bardos, din cadrul Biroului de Cooperare Transfrontalieră Timișoara.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite