Iosif Armaş rămâne fără imperiul dobândit în urma privatizării dubioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelurile şi clădirile de patrimoniu care au fost abandonate în paragină se întorc în proprietatea statului. Beneficiarii privatizării dubioase din 2001 a “Perlei Banatului” vor fi expropriaţi de către Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale.

Verbinschi rămâne fără Băile Apollo

Ministrul Turismului a spus, cu ocazia ultimei sale vizite la Herculane, că Iosif Armaş nu este singurul care va rămâne fără imobilele din staţiune pe care a uitat să le întreţină. În capul listei exproprierilor se află Virgil Verbinschi, omul de afaceri care a avut curajul să-i spună în faţă Elenei Udrea că nu crede în proiectele acesteia. Potrivit ministrului, Verbinschi va rămâne fără Băile Apollo, ajunse într-o stare deplorabilă.

Mai puţin de un deceniu a fost suficient pentru ca Băile Herculane, cea mai veche staţiune balneară din România, să ajungă o adevărată ruină. Prin hotelurile care găzduiau cândva mii de turişti şi clădirile încărcate de istorie, de o frumuseţe ireală, nu a mai călcat picior de om de ani de zile şi acum stau să cadă.

Nicuşor Vasilescu, primarul din Herculane, a declarat război celor care au distrus staţiunea de care s-a îndrăgostit până şi pretenţioasa Împărăteasă Sissi. Legislaţia nu l-a ajutat aproape deloc, dar a găsit aliatul perfect în Ministerul Turismului. În administraţia publică locală şi minister a fost semnat recent un parteneriat ce are drept scop renaşterea staţiunii, la fel cum se întâmplă şi la  Borsec sau Sulina.

“Parteneriatul vizează o staţiune modernă, o staţiune la standardele la care se face astăzi turism balnear în Europa. Din păcate, o resursă naturală uriaşă şi monumentele istorice de aici au avut parte de o proastă gestiune, generată de autoritatea publică centrală. Monumente istorice de o valoare inestimabilă sunt abandonate, sunt acum ruine, dar avem cadrul legal pentru exproprierea lui Armaş şi a tuturor investitorilor de acest gen”, a declarat ministrul turismului, Elena Udrea. Primăria Herculane şi Ministerul Turismului au întocmit deja situaţie exactă a fiecărei clădiri din staţiune.

Odată expropriate, aceste imobile vor fi reabilitate de minister şi, ulterior, trecute în posesia administraţiei publice locale. Cel puţin aşa a susţinut Udrea cu ocazia vizitei pe Valea Cernei.

Iosif Armaş nu-şi face prea multe griji. „Ne-am judecat cinci ani pentru centrul istoric. Proprietatea este garantată prin Constituţie. Eu sunt acţionar majoritar, am 98 la sută din acţiuni. Am cinci hotărâri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cine se crede acest primar?”, a răspuns Armaş. Udrea a mai anunţat că, imediat ce vremea o va permite, clădirile ridicate illegal pe Valea Cernei, vor fi demolate.

Armaş rămâne şi fără izvoarele termale
Odată cu preluarea hotelurilor din staţiune, în 2001, SC Hercules SA a concesionat şi sursa de apă termală, astfel că, efectul miraculos al izvoarelor se pierde în reţeaua veche şi neîntreţinută.

“Nu există nici un fel de investiţii care să securizeze din punct de vedere sanitar exploatările acestor resurse. Nu s-a făcut nici o modernizare, toată infrastructura se află într-o stare avansată de degradare. În plus, terenul pe care se află instalaţiile este al Primăriei”, a declarat primarul Nicuşor Vasilescu.

“Intenţionăm să expropriem imediat clădirile nu intră în proces de reabilitare în perioada următoare”, Elena Udrea, ministrul Turismul şi Dezvoltării Regionale

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite