Apocalipsa roşie a pus pe jar autoritățile și ONG-urile pentru protecția mediului din Caraș-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezastrul chimic din Ungaria
Dezastrul chimic din Ungaria

Instituţiile statului invită la calm, în timp ce, ONG-urile au destule motive de îndoială că pericolul a trecut. Reprezentanţii tuturor instituţiilor abilitate din Caraş-Severin şi-au dat întâlnire la Prefectura Caraş-Severin, unde se întruneşte Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Valurile roşii ale Dunării, colorate de reziduurile de alumină ajunse în fluviu în urma dezastrului ecologic din vestul Ungariei, aşteptate să ajungă la Baziaş în acest sfârşit de săptămână, au băgat în alertă autorităţile din Caraş-Severin. “Astăzi se întruneşte Comandamentul pentu Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia la zi şi a dispune eventuale măsuri”, a precizat Paula Neamţu, directorul de cancelarie al Instituţiei Prefectului. Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa, spune că nu e cazul ca oamenii din zonă să-şi facă griji.

„Deocamdată, normele sunt în limitele normale. Abia duminică ar putea ajunge şi la noi o cantitate din substanţele din Ungaria, dar putem vorbi de o diluare având în vedere distanţa de 720 de kilometri şi debitul de 6.500 mc/s“, dă asigurări Gavril. În plus, angajații SGAR recoltează probe din fluviu de două ori pe zi, urmând ca, de mâine, să intensifice recoltarea probelor din Dunăre.


CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Efectele catastrofei din Ungaria

ONG-urile de mediu sunt îngrijorate

Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera, ONG care a declarat război celor care poluează Clisura Dunării şi nu numai, este ceva mai sceptic. “Autorităţile din ţara vecină susţin că PH-ul nu ar depăşi valoare de 8,2, dar e nevoie ca acest lucru să fie confirmat de un consultant independent. Autorităţile statului sunt foarte precaute în astfel de cazuri şi anunţă date care să nu creeze panică în rândul populaţiei. Autorităţile române ar trebui să ia probe şi să informeze oamenii din zona afectată de posibilul pericol”, a spus Sturza.

Sute de victime
La spitalul orăşenesc din Ajka, lupta pentru salvarea victimelor continuă. Doctorul Ildiko Nyari a fost de gardă în după-amiaza zilei de luni, când iadul s-a dezlănţuit asupra vestului Ungariei. „Numărul victimelor a crescut de la trei la 100 în câteva zeci de minute. La început au venit cazurile uşoare, iar pe urmă cele critice. Am avut copii mici, gravide şi bătrâni. Cu toţii au stat ore bune în apă pentru că nu au ştiut la ce se expun. Mulţi s-au ales cu arsuri care au necesitat operaţii chirurgicale. Am avut pacienţi care s-au şters la ochi cu apa toxică. Fiecare caz a fost o luptă", a spus Ildiko Nyari, cea care conduce secţia de Terapie Intensivă a spitalului municipal.


CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Dezastrul chimic din Ungaria

Riscuri, reguli şi decizii politice

Autorităţile încearcă să prevină alte îmbolnăviri şi arsuri în rândurile sinistraţilor. În plus, înainte de intrarea în zona calamitată, fiecare persoană este atent verificată. La ieşirea din zona calamitată au fost amenajate zone pentru curăţarea hainelor şi pantofilor, astfel încât substanţele toxice să nu ajungă în alte comunităţi. În zilele următoare şi în Caraş-Severin este stare de alertă in ceea ce priveşte monitorizarea PH-ului apei, iar specialiştii sunt pozitivi asupra faptului că diluarea substanţelor nu va ridica mari probleme în Caraş-Severin. În momentul de faţă PH-ul Dunării este monitorizat de două ori pe zi, iar la sfârşitul săptămânii recoltarea de probe se va face mai intens. Începând de astăzi sunt prelevate probe martor care sunt supuse unor analize complexe. „Începând de sâmbătă vom intensifica acţiunile. Astăzi, colegii mei vor lua probe martor pentru a face toate analizele posibile“, a precizat în această dimineaţă Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite