Preotul Cornel Jupâneaț a primit o inimă nouă la Târgu Mureș. Biserica a susținut transplantul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Jupâneaț are 52 de ani și este medic generalist de profesie, dar pentru că a simțit chemarea din partea bisericii, a urmat și cursurile Facultății de Teologie din Timișoara. Originar din județul Timiș, bărbatul s-a mutat în comuna Marga, din județul Caraș-Severin, cu tot cu familie pentru că aici a găsit liniștea pe care a căutat-o înreaga sa viață.

De mai bine de un an, pretotul și medicul generalist Cornel Jupâneaț a dat semne că starea lui de sănătate nu este tocmai dintre cele mai bune. Problemele sale cardiace s-au agravat, astfel că a fost trecut pe lista de așteptare de la Târgu Mureș pentru un transplant de inimă. În cursul nopții minunea s-a și petrecut. Medicul a intrat în sala de operație, iar acum este la terapie intensivă.

Toate bisericile și mănăstirile din Caraș-Severin au ținut slujbe speciale și s-au rugat pentru viața omului care a salvat mii de pacienți. “Noi ne-am rugat pentru ca operația preotului să se termine cu bine. Și, astăzi, de dimineață, am aflat că el se simte bine”, spune Casian Rușeț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeș.

Tratează oamenii fără pretenții
Deși este preot de mai bine de 10 zece ani și are chiar și o parohie în comuna Marga, Cornel Jupâneaț nu a putut să abandoneze meseria lui de bază: cea de medic generalist. Astfel că, din propriul său buzunar, dar cu sprijinul Episcopiei a pus bazele unui complex medical creștin, care este amplasat la ieșirea din comună spre Retezat. Aici îi tratează pe toți pacienții care îi trec pragul.

Dacă au bani să plătească operația este bine, dacă nu, medicul îi consultă și le prescrie tratament pentru că el știe că aceasta este misiunea lui în viață. “Deocamdată, pacienții pot fi doar consultați. În aceeași zonă se va ridica și o clădire unde oamenii bolnavi să poată fi și internați. Capacitatea va fi de circa 50-60 de locuri.

Practic, proiectul medicului și preotului Cornel Jupâneaț va fi gata odată cu finalizarea acestui corp”, a adăugat Casian Rușeț. Și soția preotului Jupâneaț este medic, astfel că îl ajută pe acesta să își îndeplinească misiunea. Aceștia au doi copii: o fiică și un fiu, care urmează cursurile Facultății de Medicină din Timișoara.

Intervenția chirurgicală a durat șase ore

 Intervenţia chirurgicală a durat şase ore jumate şi a fost realizată cu succes de medicii mureşeni, care au şi adus cordul de la Bucureşti
Bucurie imensă în familia preotului şi medicului timişorean Cornel Jupâneanţ, după ce aseară acesta a primit o inimă nouă. Preotul suferea de doi ani de cardiomiopatie ischemică, o boală gravă ce afectează ireversibil muşchiul inimii. După tratamente costisitoare şi o intervenţie chirurgicală pentru montarea unui defibrilator, timişoreanul a ajuns la capătul puterilor.


Rodica Jupâneaț, soția preotului (Foto: Târgu Mureș)

Nu şi-a abandonat însă credinţa, iar rugăciunile sale, ale familiei şi ale enoriaşilor au fost ascultate, iar bărbatul a fost salvat în ultimul moment de medicii mureşeni de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. „Soţul meu era pe lista de aşteptate de câteva luni. În ultima vreme se simţea slăbit şi n-a mai putut face faţă efortului de a fi şi medic şi preot în acelaşi timp, pentru că din 2002 absolvise Facultatea de Teologie, iar în weekenduri slujea şi în timpul săptămânii se ocupa cu medicina alternativă, respectiv acupunctura şi fitoterapia. În septembrie i s-a pus un defibrilator la Timişoara pentru riscul de moarte subită, dar acesta n-a putut face faţă pe o inimă slăbită, drept dovadă că a venit într-o stare gravă acum o lună aici”, spune Rodica
Jupâneanţ, soţia sa.

Inimă de 23 de ani
În pieptul preotului de 52 de ani bate acum o inimă de 23 de ani, prelevată de medicii mureşeni de la un tânăr bucureştean, care a suferit un accident de circulaţie.  Tânărul a mai salvat patru vieţi, deoarece ficatul i-a fost prelevat la Bucureşti şi împărţit în două pentru a fi transplantat la doi pacienţi, iar rinichii la fel. „Pentru familia donatorului vreau să le spun să fie siguri că băiatul lor se va mântui, pentru că soţul meu fiind şi preot îl va pomeni  şi se va ruga pentru el câte zile va avea, iar sufletul lui va ajunge în lumea drepţilor”, spune soţia preotului.

image


Chiar dacă se bucură pentru reuşita intervenţiei chirurgicale, soţia preotului simte durerea mamei tânărului donator, mai ales că este şi ea la rândul său mamă. „Avem un băiat şi o fată, băiatul a studiat medicina ca şi tatăl său şi vrea să se specializeze în acupunctură, iar fata e farmacistă, e căsătorită şi însărcinată în luna a opta. Soţul meu trăia cu speranţa că va apuca să-şi vadă nepoţelul”, spune soţia sa. Medicii mureşeni cred că acest lucru va fi posibil, deoarece transplantul cardiac a decurs fără probleme. „Intervenţia chirurgicală a durat şase ore jumate, a decurs fără probleme deosebite, iar pacientul evoluţia pacientului  este bună. Suntem mulţumiţi de calitatea cordului implantat.


Operația a durat mai bine de șase ore (Foto: Târgu Mureș)

Urmează o perioadă mai critică în Terapie Intensivă, unde urmărim eventualele reacţii de respingere a cordului şi să le tratăm dacă acestea apar”, a precizat dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul SCJU. Potrivit acestuia, pacientul era în stare foarte gravă. „A fost o intervenţie în extremis, care i-a salvat viaţa. Pacientul avea un defibrilator implantat, ce l-a menţinut în viaţă până acum, dar transplantul cardiac era ultima soluţie, pentru că în ultima vreme nu mai răspundea la medicamente şi nici la celelalte dispozitive medicale”, a mai precizat medicul. Acest transplant este cel de-al 46 efectuat la SCJU şi al cincilea din acest an.

image
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite