Șefii de la UCMR ajung în fața instanței. Elvețienii caută soluții să salveze uzina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Chebuţiu, directorul UCM Reşiţa
Adrian Chebuţiu, directorul UCM Reşiţa

Apărarea boșilor de la Uzina Constructoare de Mașini Reșița a atacat cu recurs decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție din București. Asta după ce, judecătorii au decis prelungirea mandatului de arestare în acest caz, chiar în Ajunul Crăciunului.

UPDATE ORA 17.00

Verdictul magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție este nefavorabil pentru șefii de la UCMR. Asta pentru că aceștia le-au prelungit mandatul de arestare până pe data de 29 ianuarie. Asta înseamnă că Adrian Chebuțiu și Adrian Preda vor petrece și Anul Nou după gratii. "După întâi ianuarie ne vom gândi la o strategie de eliberare a clienților mei, dar un lucru este cert. Sunt niște victime și vom folosi toate mijloacele de care dispunem ca să demonstrăm asta", a declarat dezamăgită avocata Zanfira Stepanescu. 

UPDATE ORA 14:45

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt în pronunțare la această oră în ceea ce privește eliberarea șefilor de la Uzina Constructoare de Mașini Reșița. Avocata celor doi speră ca, de această dată, sentința să fie una favorabilă, mai ales că există probe noi care susțin nevinovăția inculpaților.

„Am prezentat un document care dovedește faptul că tranzacția motoarelor cumpărate de la UCMR a fost cât se poate de reală, iar aspectul fictiv iese din calcul, atât timp cât prim ministrul Republicii Guineea i-a transmis prim-ministrului al României o adresă prin care îl felicită de sărbători, dar și insistă ca acesta să se implice în expedierea cât mai promptă a celor patru generatoare de la UCMR. În înscrisul respectiv se precizează că agregatele sunt foarte importante pentru economia țării. Acestea urmau să fie folosite la construirea unei centrale termice generatoare de curent. Asta dovedește că acele contracte erau cât se poate de reale”, precizează Zanfira Stepanescu.

În plus, aceasta recunoaște că valoarea motoarelor nu era atât de mare, însă contextul în care urmau să fie folosite, le crește valoarea. „Motoarele au devenit o piesă foarte importantă pentru economia unui stat”, adaugă avocatul.

Apărarea lui Chebuțiu și Preda demontează și speculațiile lansate, potrivit cărora motoarele navale sunt pentru flota din Guineea. „Acest stat nu are flotă. Ce pot spune mai mult de atât? Concluziile pot fi cele trase de sindicaliștii din județ”, subliniază Zanfira Stepanescu. Reamintim că sindicaliștii cărășeni au declarat pentru Ziarul "Adevărul de Seară Reșița" că tot scandalul de la UCMR a fost instrumentat doar pentru ruinarea uzinei. 

ORA 10.00

Apărarea boșilor de la Uzina Constructoare de Mașini Reșița a atacat cu recurs decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție din București. Asta după ce, judecătorii au decis prelungirea mandatului de arestare în acest caz, chiar în Ajunul Crăciunului.

„Am atacat decizia de prelungire a mandatelor și sperăm ca astăzi să avem o decizie favorabilă din partea instanței”, a declarat Zanfira Stepanescu, avocata celor doi angajați. În plus, libanezul Said Baaklini se află și el la arest, dar la ultima înfățișare a declarat în fața magistraților că înainte de a părăsi țara el a depus o hârtie de renunțare la cererea de restituire a TVA-ului.

Soluții pentru uzină
În timp ce cele două persoane care au condus UCMR sunt după gratii, Inet AG, acționarul majoritar al uzinei reșițene caută soluții să salveze joburile celor aproape 3.000 de angajați.

„În cursul lunii decembrie, acționarul elvețian a făcut o infuzie de capital de lucru de 2 milioane de dolari pentru a achita o parte din salariile angajaților, dar și pentru achiziționarea de piese. Uzina are contracte în derulare, dar are nevoie de materiale pentru continuarea fabricării produselor”, a declarat Dan Obădău, vicepreședintele Consiliului de Administrație.

Banii au intrat deja în două tranșe, astfel încât să nu existe sincope în derularea activității. De altfel, reprezentanții Inet AG au și fost prezenți la Reșița ca să ia parte la un consiliu ordinar de administrație al societății și să delege drept de semnătură pentru doi dintre angajații uzinei. Potrivit surselor din cadrul societății, cei doi își vor pune semătura doar pe ordine de plată  la salarii și tranzacțiile minore pe care le face societatea.      

Urmărește pe siteul Adevărul sentința instanței de la Înalta Curte de Casație și Justiție București !

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite