EXCLUSIV: Victor Sireca, reșițeanul păgubit de stat cu mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Sireca este supărat că a rămas fără 6.500 de euro, de care s-a folosit statul român.
Victor Sireca este supărat că a rămas fără 6.500 de euro, de care s-a folosit statul român.

Reșițeanul a depus bani într-un cont, ca să primească o mașină de la stat pe vremea comunismului.Regimul ceaușist a căzut, legile s-au schimbat, iar reșițeanul și alte câteva sute de bănățeni au rămas și fără mașină și fără bani.

Povestea reșițeanului păgubit a început înainte de 1989, atunci când, la fel ca orice alt român a depus bani la CEC, ca să primească în schimbul lor o mașină: o Dacie autohtonă. A așteptat câțiva ani, perioadă în care a venit Revoluția, iar lucrurile s-au schimbat.

„În 1992, printr-o decizie a celor de la centru, noi ne-am putut muta depozitele bancare de la CEC, la BRD. Foarte multă lumea a luat decizia asta, fără să știe ce va urma”, spune reșițeanul Victor Sireca. La fel ca și el au procedat și alte câteva sute de bănățeni, în speranța unei siguranțe mai mari.

Văzându-se cu banii în cont, mai marii de la centru, s-au și folosit de ei, iar oamenii au rămas pe din afară. „Am vrut să scot suma respectivă, care echivalează cu 6.500 de euro, iar cei de la bancă mi-au spus că este imposibil”, a adăugat reșițeanul, care de ani buni de zile face zeci de drumuri lunar, ca să își „cerșească” banii înapoi.  Toate aceste neclarități continuă să îi dea bătăi de cap omului.

Luptă, constituți în asociație

Persoanele păgubite de stat, s-au constituit chiar și într-o asciație, care să le reprezinte mai bine drepturile. „Noi am făcut demersuri, iar acum legea este în debatere. Cei care și-au depus banii la CEC i-au primit înapoi. Marea nedreptate s-a făcut celor care și-au mutat conturile, deși nu e existat niciun motiv pentru ea”, spune Mihai Dogaru, Președintele Asociației Păgubiților de Autoturisme din România.

Mai marii de la Minister au o explicație pentru această situație. „Acordarea despăgubirilor nu a putut fi realizată ... Este necesară cunoașterea cu exactitate a sumelor cu care statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, urmează să se îndatoreze”, se justifică secretarul de stat Bogdan Alexandru Drăgoi. Acesta subliniază că există o lege în curs de aprobare, iar actul va reglementa aceste neplăceri.

Legea face progrese

Pe data de 25 octombrie 2010, Senatul României s-a pronunțat favorabil proiectului de lege, referitor la despăgubirea oamenilor care și-au mutat conturile bancare. În această perioadă, documentul va fi înaintat Camerei Deputaților.

„Noi nu îi putem despăgubi pe oameni, până când nu primim decizie în acest sens de la Ministerul Finanțelor Publice”, Zlatia Cocar, purtător de cuvânt DGFP Caraș-Severin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite