Alina Trăstău este funcţionara care cântă muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunicii au îndrumat-o spre tradiţiile vieţii şi au încurajat-o să-şi urmeze pasiunea. În viaţa de zi cu zi este pragmatică şi „fură” secrete de la colegii de serviciu. Alina Trăstău are 25 de ani şi în prezent lucreză în cadrul unei instituţii de stat din Timişoara.

Profil:

Născută. 4 septembrie 1984
Studii. Management Turistic şi Comercial în cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir din Timişoara
Ocupaţie. Funcţionar public
Familie. Necăsătorită

Alina Trăstău are 25 de ani şi în prezent lucreză în cadrul unei instituţii de stat din Timişoara unde organizează cursuri de perfecţionare în domeniul administraţiei publice, însă marea sa pasiune este muzica populară.„Acest job a fost încă de la început o provocare pentru mine. Colectivul din care fac parte este format din profesionişti, oameni de la care am foarte multe de învăţat şi pe care îi respect, dar în paralel cu această activitatea îmi place să cânt muzică populară”, a spus aceasta.

Vedeta clasei

Întâlnirea cu muzica a avut loc în copilărie. Ea spune că bunicul şi bunica sa au fost cei care i-au îndrumat primii paşi spre muzică. „Bunicul meu mă căra la toate rugile din Banat, mergeam cu el la biserică şi cântam”, a povestit cântăreaţa.

 Alina ştia să se facă remarcată. Cânta cu orice ocazie. La şcoală era privită ca o mică vedetă. Toţii colegii o admirau pentru talentul cu care interpreta muzica populară. „Eram vedeta clasei. Bunica mea îmi pregătea costumele populare, pentru că voia, aşa cum face de altfel tot bănăţeanul, să fie mândră cu mine”, a mai spus interpreta.

Pasiunea s-a pentru muzică a îndrumat-o pe tânără să studieze tot mai mult folclorul, dar şi spre o şcoală populară de artă. „Şcoala am terminat-o la clasa doamnei Ana Pacatiuş, care mi-a fost mentor şi care este şi modelul meu în muzică”, a mai spus artista. Alina este o fire sensibilă şi romantică, lucru care reise din versurile şi liniile melodice pe care le interpretează.

„Melodiile mă reprezintă. Deşi am crescut în Criciova, sunt legată sufleteşte de dulcele Caraş. În repertoriul propriu, am abordat piese din Banatul de Munte pentru că aşa am fost crescută de părinţi. Ei m-au îndrumat să port dragoste pentru doina bănăţeană şi să respect portul popular strămoşesc”, a mai explicat aceasta.

A debutat la 19 ani


Alina a debutat cu melodia „Pe ogaşul cu imală”. Este o piesă pe care a şi înregistrat-o în 2005. A debutat la un festival al ansamblului “Doina Timişului”. „Piesa este un brâu tradiţional din satul în care am crescut. Acum după cinci ani de perfecţionare am înregistrat-o şi pe primul meu album şi am cântat-o cu Petrică Mâţu Stoian”, a mai spus interpreta.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai nou proiect muzical?
De curând mi-am lansat un album intitulat „În Banat mi-i neamu”, alături de instrumentişti de mare valoare din Banat.
Care este cel mai important festival la care ai participat?
Anul trecut am fost invitată să când la Festivalul de la Callatis unde am interpretat melodii la Gala de Folclor.
Ce vrei să faci în viitor?
Vreau să studiez un master în interpretare muzicală, în cadrul Universităţii Gheorghe Dima din Cluj.

Ce-i place
Îmi place să fiu altruistă şi corectă. Îmi plac oamenii optimişti şi simpli, care şi-au păstrat din frumuseţea sufletească într-o lume tot mai nedreaptă.

Ce nu-i place
Nu îmi place să fiu înconjurată de oameni care nu ştiu să lupte corect, fără scrupule şi credinţa în Dumnezeu. Şi nu mi-ar place niciodată ca lumea să spună despre mine că a trebuit să fac compromisuri.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite